Webinarji za moderatorje bralnih klubov | pomlad 2022

od 1. marca do 17. maja 2022
spletno

Spomladanski ciklus spletnih seminarjev v štirih zahtevnostnih stopnjah je namenjen vsem, ki jih zanima negovanje bralne kulture s klasičnimi ali spletnimi bralnimi klubi.

Vas skrbi, kam gre ta svet? Ustanovite bralni klub!

Kako se ustanovi in animira bralni klub, lahko izveste na ciklusu webinarjev za moderatorje bralnih klubov, ki bodo potekali od 1. marca do 17. maja 2022 v štirih zahtevnostnih stopnjah: začetni, nadaljevalni, izpopolnjevalni in višji izpopolnjevalni.

Spletni seminar izvajajo predavatelji, ki imajo večletne izkušnje z vodenjem bralnih klubov.

(Za tiste, ki si želite še več, pa lahko že zdaj napovemo, da bomo jeseni, predvidoma 13. 9. 2022, izvedli tudi srečanje moderatorjev bralnih klubov v živo v okviru strokovnega posveta Slovanski fokus v Slovanski knjižnici.)

Zakaj bralni klub?

Bralni klubi imajo dolgoročne pozitivne učinke na družbo, saj krepijo vezi v skupnostih, kar je v današnjih časih poveličevanja individualizma in tekmovalnosti še toliko bolj pomembno.

Z bralnimi debatnimi krožki ustvarjamo varne prostore, kjer vladajo spoštovanje, zaupanje in strpna medčloveška komunikacija, ki se jih naučimo skozi vživljanje v knjige in jih krepimo ob pogovorih o knjigah.

Branje književnosti je ključno za razvoj bralne in jezikovne zmožnosti ter posledično funkcionalne pismenosti. Kdor od malih nog bere literaturo, zna uporabljati različne bralne strategije, razbrati relevantne podatke in prepoznati intence tvorca besedila (npr. manipulacijo), hkrati pa bogati besedni zaklad in krepi sporazumevalne veščine.

Ob branju literature razvijamo ustvarjalnost in zmožnost imaginacije, brez katerih ne bi bilo izumov in inovacij. Ustvarjalen človek zna rešiti vsakršen, še tako zapleten problem, zahvaljujoč imaginaciji pa si zna zamišljati tudi svetove, ki jih (še) ni, in oblikovati jasno vizijo za prihodnost.

Z branjem kvalitetnega čtiva razvijamo tudi zmožnost empatije in kritičnega mišljenja, ki sta nepogrešljiva za delovanje družbe, saj spodbujata medsebojno razumevanje in analitično reševanje problemov.

Vse te zmožnosti negujeta ustvarjalno branje in sproščen pogovor, ki ju ne utesnjujejo cilji učnega programa ali priprav na maturo, ki zahtevajo sledenje »uradnim« interpretacijam.

Naš cilj je Država bralcev. Z bralnimi klubi gradimo skupnost srčnih državljanov – sposobnih, ustvarjalnih, miroljubnih, strpnih, sočutnih, solidarnih, pokončnih in poštenih ljudi, ki znajo rešiti vsak problem in z jasno vizijo gradijo boljšo prihodnost.

Pridružite se nam* in tudi vi ustanovite bralni klub v svojem okolju – skupaj lahko spremenimo svet!

(* V letih 2020 in 2021 smo izšolali že več kot 120 moderatorjev iz vse Slovenije, ki pridobljeno znanje in izkušnje prenašajo na člane bralnih klubov vseh generacij.)

Webinar za moderatorje bralnih klubov: za začetnike, nadaljevalce, izpopolnjevalce in višje izpopolnjevalce

Ciklus spletnih seminarjev je namenjen knjižničarjem, učiteljem in vsem drugim, ki jih zanima negovanje bralne kulture s pomočjo klasičnih ali spletnih bralnih klubov.

Izveden bo v štirih zahtevnostnih stopnjah:

  • ZAČETNIKI se seznanijo z osnovami ustanavljanja, organiziranja, vodenja in promocije klasičnih ali spletnih bralnih klubov. Več »
  • NADALJEVALCI, ki že imajo izkušnje z vodenjem bralnih klubov, poglobijo znanje o organizaciji in vodenju bralnih klubov ter pripravi na obravnavo knjig. Več »
  • IZPOPOLNJEVALCI nadgradijo svoje znanje o različnih oblikah knjižne in književne vzgoje, metodah dela s skupino ter alternativnih načinih obravnave knjig. Več »
  • VIŠJI IZPOPOLNJEVALCI izpopolnijo svoje znanje o ustvarjalnem branju in skupinski dinamiki, kritičnem mišljenju, povezovanju skupnosti ter branju kot terapiji. Več »

Bralni klubi v teoriji in praksi

  • po 2 spletni srečanji
  • uporabno gradivo v e-obliki
  • mentorstvo pri pripravi načrta in obravnave knjige
  • potrdilo o opravljenem izobraževanju

Predavatelji

Seminar izvajajo izkušeni moderatorji bralnih klubov: literarni komparativist in ustvarjalec dr. Iztok Osojnik, prevajalka in urednica Tatjana Jamnik, vodja Knjižnice Ivančna Gorica Ksenija Medved ter literarna komparativistka, filozofinja in dramaturginja Nuša Komplet Peperko.

E-prijava in termini

Začetna stopnja:

Nadaljevalna stopnja:

Izpopolnjevalna stopnja:

Višja izpopolnjevalna stopnja:

Cena

Simbolična kotizacija znaša samo 60 € (redna cena) oz. 49 € (zgodnja ptica).

Če vam finančne zmožnosti ne dovoljujejo plačila kotizacije, nas lahko zaprosite za donacijo, pri kateri vam udeležbo na webinarju podarimo, če bo le ostalo dovolj prostih mest.

Pohitite, število mest je omejeno!

Prenesi PDF

Kontakt

Tatjana Jamnik | drustvo{afna}policadubova.org | www.policadubova.org

Organizator: Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju s Knjižnico Ivančna Gorica (Mestna knjižnica Grosuplje), portalom Dobreknjige.si in Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti

Medijska sponzorja: revija Bukla in revija Razpotja

Seminar je vzniknil v okviru projekta Migracije v resničnosti (2019–2021), ki ga je sofinanciral program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

KUD Police Dubove je neprofitna nevladna organizacija s statusom društva v javnem interesu. Člani društva svoj prosti čas namenjamo dejavnostim, ki koristijo širši skupnosti, pri čemer se povezujemo s partnerji, s katerimi delimo iste vrednote. Verjamemo, da je dostop do znanja temeljna človekova pravica. Verjamemo v solidarnost in moč skupnosti. Verjamemo, da lahko skupaj spremenimo svet.

Izvedba izobraževanja za moderatorje bralnih klubov ne bi bila mogoča brez podpore partnerjev, združenih v neformalnem Zavezništvu za dvig ravni bralne kulture, ki ga tvorimo skupaj s Knjižnico Ivančna Gorica, portalom Dobreknjige.si, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in revijo Bukla, ter sofinanciranja programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa, zahvaljujoč kateremu je webinar v letih 2019–2021 nastal.

Sredstva, pridobljena s kotizacijami, so namenjena za razvijanje in izvajanje izobraževalnih programov v javnem interesu.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove