Literarni večer: 2021 Iztoka Osojnika

sreda, 22. junija 2022, ob 20. uri
Center za slovensko poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani

Vljudno vabljeni na predstavitev najnovejše pesniške zbirke Iztoka Osojnika 2021 (KUD Police Dubove & eBesede, 2022). S pesnikom se bo pogovarjala Jelka Kernev Štrajn.

O avtorju

Iztok Osojnik (1951) je znanstvenik, filozof, pesnik, slikar, književni prevajalec, alpinist, turistični vodnik in popotnik. Diplomiral je iz primerjalne književnosti, podiplomsko študiral v Osaki na Japonskem in doktoriral iz zgodovinske antropologije na FHŠ Univerze na Primorskem. Doslej je objavil več kot 30 avtorskih knjig poezije, nazadnje zbirki Poskus državnega udara pod pretvezo epidemije in Maraton puhlosti in nesmislov (obe 2020), šest romanov, nazadnje Newyorška trilogija (2019), številne znanstvene članke, zbirke esejev in študij ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti (2013). Njegova besedila so objavljena v več kot 25 jezikih. Za svoje delo je prejel vrsto domačih in tujih nagrad, nazadnje velenjico – čašo nesmrtnosti (2018). Prevaja predvsem pesniška, prozna, filozofska in alpinistična besedila.

Iz spremne besede urednice Tatjane Jamnik

Pred nami je nova knjiga Iztoka Osojnika, vsestranskega ustvarjalca, ki se je že ničkolikokrat izkazal kot avtor zahtevne, resne literature. Tudi tokrat bralcu odpira prostor za kompleksno, celovito refleksijo o sodobnem svetu in vlogi poezije v njem. Prav zato je po moji oceni eden najvznemirljivejših svetovnih pesnikov našega časa.

Kakšen je recept za branje Osojnikove poezije? To, da recepta ni. Še najbolje bomo storili, če je ne bomo tlačili v nobene predalčke ali kalupe, ampak se ji prepustili.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove