Knjiga spregovori 2022/2023

Bralni klub
od 25. oktobra 2022 do 18. aprila 2023
Knjižnica Prežihov Voranc v Ljubljani
(7. sezona)

V kakšnem svetu živimo? Zakaj je tako, kot je? Kam gremo? Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih o knjigah, ki jih moderirata pesnik, pisatelj, komparativist, antropolog in filozof dr. Iztok Osojnik ter književna prevajalka Tatjana Jamnik. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi ustvarjalci in književni prevajalci. Vstop je prost.

Srečanja potekajo v Knjižnici Prežihov Voranc (Tržaška cesta 47a) v Ljubljani.

Na e-obvestila bralnega kluba (vabila in opomnike) se lahko naročite tule: https://forms.gle/9kTvYgGNiiiRd1Q39

Vabljeni!

Program

V sedmi sezoni bralnega kluba Knjiga spregovori se bomo ob zgovornih knjigah pogovarjali o dogajanju v svetu: o vojni in njenih posledicah, o pandemiji in zlorabi oblasti, o biopolitiki in tehnosferi.

torek, 25. 10. 2022, ob 18. uri

Iztok Osojnik: 2021. Ljubljana, Vnanje Gorice: eBesede, KUD Police Dubove, 2022. 912 strani. (poezija)

»Dosje nekega ustvarjalnega procesa« oz. »kronika eksistencialnih stanj v letu 2021« izpod peresa Iztoka Osojnika, vsestranskega ustvarjalca, ki se je že ničkolikokrat izkazal kot avtor resne literature. Osojnik tokrat bralcu odpira prostor za kompleksno, celovito refleksijo o sodobnem svetu in vlogi poezije v njem. Prav to ga uvršča med najvznemirljivejše svetovne pesnike našega časa.

Gost: avtor Iztok Osojnik

torek, 29. 11. 2022, ob 18. uri

Kevin Barry: Mesto Bohane. Prev. Alenka Jovanovski. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2021. 304 strani. (roman)

Futuristično-apokaliptična vestern srhljivka, v kateri je zaslediti vplive kultnih TV-nadaljevank, stripa in popkulture, orisuje svet pod bleščečim površjem globalnih metropol, a tudi usodne spone, ki so posamezniku položene v zibel. Stvari ne bi mogle biti bolj črne, a se zaradi črnega humorja, nabritega jezika in filmičnih prizorov spremenijo v urnebes – napet in zabaven do zadnje strani.

Gostja: prevajalka Alenka Jovanovski

torek, 21. 2. 2023, ob 18. uri

Goran Ignjatije Janković: Dogodek na hribu nad cesto. Prev. Iztok Osojnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2022. 192 strani. (roman)

Pripoved začne že na samem začetku teči na več vzporednih ravneh, ki so vse bolj ali manj zaznamovane z vojno v Bosni. Podvojena perspektiva, hkrati zunaj in znotraj, je nedvomno osrednja pripovedna posebnost romana, učinek, ki ga lahko označimo kot Jankovićev izvirni magični realizem.

Gost: avtor Goran Janković

torek, 18. 4. 2023, ob 18. uri

Olga Tokarczuk: Ana In v grobnicah sveta. Prev. Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2022. 192 strani. (roman)

Roman je poetična aktualizacija sumerskega mita o spustu boginje neba Inane v podzemlje in njeni vrnitvi na svet. Roman je v svoji strukturni dvojnosti spoj arhaičnega z modernim: medtem ko je siže dokaj zvesta predaja originalnega mita, je dejanje postavljeno v prihodnost, v futuristični prostor visokega železobetonskega mesta, modernih naprav in znanstveno-tehničnih izumov – kar skupaj s cinično oblastjo patriarhalne trojice bogov spominja na današnjo globalistično civilizacijo.

Gostja: prevajalka Jana Unuk

E-obvestila

Če želite prejemati e-obvestila o bralnem klubu, se nanje lahko naročite tule: https://forms.gle/9kTvYgGNiiiRd1Q39

Dodatne informacije

Tatjana Jamnik | drustvo@policadubova.org | www.policadubova.org

Organizatorja:
Kulturno-umetniško društvo Police Dubove
Knjižnica Prežihov Voranc, Mestna knjižnica Ljubljana

Bralni klub Knjiga spregovori je vzniknil v okviru projekta Odmevi resničnosti (2015–2017) in se nadaljeval v okviru novega projekta Migracije v resničnosti (2019–2021), ki ju je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove