Slovanski bralni klub 2023

Spletni bralni klub
od 20. februarja do 20. novembra 2023
(4. SEZONA)

„Knjiga je najmočnejše orožje naroda. Narod, ki ceni knjige, hkrati ceni svojo duhovno neodvisnost, te pa ne bo izgubil, dokler bo imel svojo književnost.“

— Karel Čapek

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami, prevajalci, ustvarjalkami, ustvarjalci.

Bralni klub vodita slavistka Tatjana Jamnik in komparativist Iztok Osojnik.

Srečanja potekajo v obliki spletnih konferenc.

Udeležba je brezplačna. Zaradi spletne izvedbe je PRIJAVA OBVEZNA.

Prijava

Da vam bomo mogli poslati vabilo in opomnik s povezavo na dogodek, prosimo, da se prijavite na e-obvestila bralnega kluba: https://forms.gle/v9833HWVkvvttgLX9

Program

V četrti sezoni Slovanskega bralnega kluba se bomo pogovarjali o knjigah izpod peresa ruske, ukrajinske, bosansko-hercegovske in češke književnosti.

ponedeljek, 20. 2. 2023, ob 20. uri

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin in kazen. Prev. Vladimir Levstik. Ljubljana : DZS, 1979. (roman | ruska književnost)

Psihološki roman Zločin in kazen, ki je bil prvič izdan leta 1866, je eno najpomembnejših del svetovne literature. Dostojevski v ospredje postavi notranji boj, ki se odvija v protagonistu Raskolnikovu. Ideja, da je pod pretvezo višjega dobrega z aktivnim izstopom iz pasivne množice upravičen do zločina, ga naredi antijunaka. A ker sam ni zmožen ponotranjiti ideje Nadčloveka, se na koncu zaradi umora in ropa preda oblastem ter sprejme kazen.

Gost: komparativist Iztok Osojnik

ponedeljek, 24. 4. 2023, ob 20. uri

Jurij Andruhovič: Dvanajst krogov. Prev. Primož Lubej in Janja Vollmaier Lubej. Ljubljana: CZ, 2016. (roman | ukrajinska književnost)

Jurij Andruhovič je slogovno razgiban avtor, kar se kaže tudi v romanu Dvanajst krogov, ki je njegov prvi prevod v slovenščino. Osrednji lik romana, ki je mešanica različnih žanrov od potopisa in ljubezenskega romana do znanstvene fantastike in groteske, je avstrijski fotograf Karl Joseph Zumbrunnen. Ta večkrat obišče Ukrajino, tam z naključno družbo preživlja razburljive trenutke, deželo, ki živi svoje življenje, in tudi (tranzicijsko) stvarnost pa opazuje s svoje, pogosto neustrezne zahodnjaške perspektive.

Gosta: prevajalca Primož Lubej in Janja Vollmaier Lubej

ponedeljek, 25. 9. 2023, ob 20. uri

Goran Ignjatije Janković: Dogodek na hribu nad cesto. Prev. Iztok Osojnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2022. (roman | bosansko-hercegovska književnost)

Roman Dogodek na hribu nad cesto je na prvi pogled preprosto tekoča pripoved, ki pa se med branjem kmalu začne širiti in odvijati na mnogih ravneh, prepletajoč vedno nove zgodbe na zabrisani meji med realnostjo in domišljijo. Podvojena perspektiva, hkrati zunaj in znotraj, je nedvomno osrednja pripovedna posebnost romana, učinek, ki ga lahko označimo kot Jankovićev izvirni magični realizem.

Gost: avtor Goran Janković

ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 20. uri

Alexandra Berková: Temna ljubezen. Prev. Tatjana Jamnik. Vnanje Gorice, 2012. (roman | češka književnost)

Med knjigami Alexandre Berkove je roman Temna ljubezen nedvomno najbolj odkrita in brezkompromisna kritika patriarhalne družbe: celovito prikazuje degradacijo ženskosti, usodo žensk, ujetih v tradicionalne partnerske odnose in družbene vloge, ter uničujoče učinke, ki jih ima moški način vodenja družbe za ljudi, živali in naravno okolje. Avtorica pa tudi karikira delovanje postkomunistične države, npr. njeno neracionalno organizacijo, namnožitev uradnikov, skorumpiranost politikov, ukinjanje socialne države.

Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik

E-obvestila

Na e-obvestila o Slovanskem bralnem klubu se lahko naročite tule: https://forms.gle/v9833HWVkvvttgLX9

Dodatne informacije

Tatjana Jamnik | drustvo@policadubova.org | www.policadubova.org

Organizatorji: KUD Police Dubove, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Zveza Modro-bela ptica

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove