Spletni bralni klub 2023

Prvi slovenski spletni bralni klub (ustanovljen leta 2019).
od 15. marca do 8. novembra 2023

Spletni bralni klub si je svoje ime prislužil, ker je prvi bralni klub na Slovenskem, ki se je izvaja spletno. Ustanovljen je bil konec leta 2019 (tj. pred razglasitvijo pandemije), in sicer zato, da bi se na njem lahko ob knjigah družili bralci* z vseh koncev Slovenije, pa tudi slovenski izseljenci in zamejci. Prvi udeleženci Spletnega bralnega kluba februarja 2020 so bili moderatorji bralnih klubov iz vse Slovenije.

Po premoru, ki mu je botrovalo dejstvo, da smo bili v času lockdownov prezasičeni s spletom, se Spletni bralni klub vrača v okviru rednih srečanj Foruma za moderatorje bralnih klubov: šest srečanj na leto bomo namenili strokovnim pogovorom, štiri pa klepetu o izbrani knjigi.

S prebiranjem t. i. zahtevne literature dokazujemo, da je tudi resno literaturo mogoče brati in se o njej pogovarjati povsem normalno, brez pretiranega strahospoštovanja. Svetu z lastnim zgledom kažemo, da resna literatura ni rezervirana zgolj za »elito«, temveč so jo ustvarjalci podarili vsemu človeštvu, ne glede na položaj bralcev na družbeni lestvici.

Naš moto je:

Skozi knjige do zvezd! Ad astra per libros!

Spletni bralni klub moderirajo mentorji Webinarja za moderatorje bralnih klubov: Tatjana Jamnik, Iztok Osojnik in Alenka Jovanovski.

Udeležba je brezplačna. Obvezna prijava.

Prijava

Spletni bralni klub poteka v okviru Foruma za moderatorje bralnih klubov, zato vabila pošiljamo vsem, ki se naročijo na prejemanje e-obvestil o forumu.

Še niste član Foruma za moderatorje bralnih klubov?

Izvedba

Pri Spletnem bralnem klubu udeleženci sodelujejo na daljavo po Googlovi aplikaciji Meet, ki si jo lahko namestite na pametni telefon, na računalniku pa deluje v brskalniku (priporočamo Chrome). Prijavljeni na Forum za moderatorje bralnih klubov prejmejo povezavo v vabilu, ki ga pošljemo pred vsakim srečanjem. Navodila »

Program

sreda, 15. marca 2023, ob 20.30–21.30

Egon Bondy: Bratje Ramazovi. Prev. Tatjana Jamnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2014. 220 strani. (roman | češka književnost)

Ko je Egon Bondy pisal ta roman (marca 1985), je imel občutek, da bo komunistični režim na Češkoslovaškem trajal večno. A okvir realnosti je intuitivno že presegel. Analiziral je stanje na obeh straneh železne zavese, torej ne le v vzhodnem bloku, temveč tudi v državah s t. i. demokracijo in potrošniškim kapitalizmom. Zapisal je za tiste čase bogokletno trditev, da na Zahodu ni nič bolje, saj tudi tam človek ni svoboden, le drugi vzvodi se rabijo za njegov nadzor: neposredno represijo odlično nadomešča korenček na palici – potrošniška gonja za dobrinami. Skozi usta svojega lika pa je tudi ugotovil, da je komunizem državni kapitalizem …

sreda, 10. maja 2023, ob 20.30–21.30

Olga Tokarczuk: Ana In v grobnicah sveta. Prev. in spremna beseda Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2022. 192 strani. (roman | poljska književnost)

Roman je poetična aktualizacija sumerskega mita o spustu boginje neba Inane v podzemlje in njeni vrnitvi na svet. Roman je v svoji strukturni dvojnosti spoj arhaičnega z modernim: medtem ko je siže dokaj zvesta predaja originalnega mita, je dejanje postavljeno v prihodnost, v futuristični prostor visokega železobetonskega mesta, modernih naprav in znanstveno-tehničnih izumov – kar skupaj s cinično oblastjo patriarhalne trojice bogov spominja na današnjo globalistično civilizacijo.

sreda, 6. septembra 2023, ob 20.30–21.30

Jacek Dukaj: V deželi nevernikov. Prev. Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2021. 656 strani. (zbirka novel | poljska književnost)

Zbirka vsebuje osem antologijskih zgodb Jacka Dukaja, ki je danes eden najbolj cenjenih poljskih predstavnikov znanstvenofantastičnega in fantazijskega žanra. Njegova proza prekipeva od drznih zamisli, pojavov, modelov bodočih in alternativnih svetov in, ne nazadnje, lingvističnih domislic in neologizmov. Hkrati pisatelj klasično tematiko žanra s področja razvite tehnike in tehnologije, virtualne resničnosti in umetne inteligence dopolnjuje z metafizično, ontološko in etično problematiko, vprašanji o človekovem izvoru, začetku in koncu, nehanju in dejanju.

sreda, 8. novembra 2023, ob 20.30–21.30

Alenka Jensterle-Doležal: Pomen hiše. Spremna beseda Maja Novak. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2015. 216 strani. (roman | slovenska književnost)

V zapisih Alenke Jensterle-Doležal je vse tisto, k čemur se v poskusu, da bi osmislili sami sebe, v spominih vračamo znova in znova, le da vsakič drugače; kako bi lahko to storili bolje kot z zapisovanjem? Ali z besedami avtorice tega dela: »Morda presežemo svojo naključnost prav s tem, da nekomu povemo svojo zgodbo?«

Dodatne informacije

Tatjana Jamnik | drustvo {afna} policadubova.org | www.samozalozba.si 

Spletni bralni klub v okviru Foruma za moderatorje bralnih klubov organizira KUD Police Dubove.


* V besedilu uporabljamo nevtralne množinske oblike, ki implicirajo skupino žensk in moških – v slovenščini za to pač uporabljamo slovnično kategorijo moškega spola. Poudarjanje slovničnega ženskega spola in spolnih identitet ekonomskega položaja žensk ni prav nič izboljšalo. Nasprotno, med ženske in moške prinaša razdor in zdrahe – namesto da bi sodelovali, smo drug do drugega napadalni in se obnašamo čedalje bolj egoistično, zaradi česar se krhajo družbene vezi. Treba je poiskati učinkovitejšo rešitev, ki bo omogočila enakovredno sodelovanje in harmonično sobivanje. Rešitev mora temeljiti na dejanjih, ne na praznih besedah.


Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove