Knjiga spregovori 2023/2024

Bralni klub
od 21. novembra 2023 do 23. aprila 2024
Knjižnica Prežihov Voranc v Ljubljani
(8. sezona)

V kakšnem svetu živimo? Zakaj je tako, kot je? Kam gremo? Odgovore na ta vprašanja iščemo v sproščenih pogovorih o knjigah, ki jih moderirata pesnik, pisatelj, komparativist, antropolog in filozof dr. Iztok Osojnik ter književna prevajalka Tatjana Jamnik. Pri bralnem klubu sodelujejo tudi drugi ustvarjalci in književni prevajalci. Vstop je prost.

Srečanja potekajo v Knjižnici Prežihov Voranc (Tržaška cesta 47a) v Ljubljani.

Na e-obvestila bralnega kluba se lahko naročite tule: https://forms.gle/9kTvYgGNiiiRd1Q39

Vabljeni!

Program

Osmo sezono bralnega kluba Knjiga spregovori bomo dali besedo predvsem poeziji.

torek, 21. 11. 2023, ob 18. uri

Danica Ručigaj: Srebrne nočne igre in Ujetnika vetra. Prevedla in spremno besedo napisala Maja Kovač. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2022. 124 strani. (poezija | Makedonija)

Knjiga prinaša prvi prevod celotnega opusa prve makedonske pesnice Danice Ručigaj v slovenščino. Osrednja tema pesniškega opusa Danice Ručigaj je ljubezen, ki je v motu prve knjige povzdignjena na raven vere, pridružujejo pa se ji še medosebni odnosi, položaj ženske in telesnost, pri čemer se nežnost in navidezna naivnost nenehno prepletata z neposrednostjo in strastjo.

Gostja: prevajalka Maja Kovač

torek, 27. 2. 2024, ob 18. uri

Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen. Izbrala, prevedla in spremno besedo napisala Taja Kramberger. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2013. 252 strani. (poezija, proza | Nikaragva)

Claribel Alegría (1924–2018) je nikaragovsko-salvadorska pesnica in pisateljica, ki je doslej objavila več kakor 40 knjig poezije, proze, pričevanj in otroške literature. Taja Kramberger o njeni poetiki napisala: »Pesnica ni samozadostna in nima nobene želje biti edina, ravno nasprotno, drugim ljudem nemalokrat prepusti glas, da bi se slišalo tudi tiste, katerih jezik je nem ali ki so izključeni iz družbe.«

torek, 26. 3. 2024, ob 18. uri

Karel Čapek: Tovarna Absolutnega. Prev. Nives Vidrih. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2023. 184 strani. (znanstvenofantastični roman | Češka)

Karel Čapek je v romanu Tovarna Absolutnega (1922) – ki zdaj prvič izhaja v slovenščini in ga je možno označiti kot znanstveno fantastiko oz. utopijo, antiutopijo ali distopijo – vizionarsko orisal prihodnost in daljnosežno napovedal izume, ki so bili v njegovem času še v povojih, ter možne smeri njihove uporabe in zlorabe.

Gostja: prevajalka Nives Vidrih

torek, 23. 4. 2024, ob 18. uri

Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prste Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2018. 80 strani. (poezija | Slovenija)

Maruša Kmet Dejak je o knjigi napisala: »Zbirka te najprej preseneti z zelo inovativno tematsko raznovrstnostjo; pesnjenje, časenje, zavedanje, tikanje. Zatem te navduši njen izbor besed, ki je izjemno subtilen, poigravanje s pomeni pa v nas rodi nova spoznanja. Pesmi lahko beremo kot hvalnico življenju, kljub temu da včasih v njih zaznamo nemoč, odtujenost in minljivost.«

Gostja: avtorica Patricija Šašek

E-obvestila

Če želite prejemati e-obvestila bralnega kluba Knjiga spregovori, se lahko nanje naročite tule: https://forms.gle/9kTvYgGNiiiRd1Q39

Naroči se Prenesi PDF

Dodatne informacije

Tatjana Jamnik | drustvo@policadubova.org | www.policadubova.org

Organizatorja:
Kulturno-umetniško društvo Police Dubove
Knjižnica Prežihov Voranc, Mestna knjižnica Ljubljana

Foto: Thought Catalog

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove