Spletni bralni klub 2024

Skozi knjige do zvezd!
Prvi slovenski spletni bralni klub (ustanovljen 2019)
od 17. januarja do 6. novembra 2024
(4. sezona)

Spletni bralni klub si je svoje ime prislužil, ker je prvi bralni klub na Slovenskem, ki je potekal po spletu. Ustanovljen je bil konec leta 2019 (pred razglasitvijo pandemije), in sicer zato, da bi se na njem lahko ob knjigah družili bralci z vseh koncev Slovenije, pa tudi slovenski izseljenci in zamejci. Prvi udeleženci Spletnega bralnega kluba februarja 2020 so bili moderatorji bralnih klubov iz vse Slovenije.

Po premoru, ki mu je botrovalo dejstvo, da smo bili v času lockdownov prezasičeni s spletom, se Spletni bralni klub vrača v okviru rednih srečanj Foruma za moderatorje bralnih klubov: pet srečanj na leto bomo namenili strokovnim pogovorom, pet pa klepetu o izbrani knjigi.

S tem ko se lotevamo branja t. i. zahtevne literature, dokazujemo, da je tudi resno literaturo mogoče brati in se o njej pogovarjati povsem normalno, brez strahospoštovanja. Svetu z lastnim zgledom kažemo, da resna literatura ni rezervirana zgolj za »elito«, temveč so jo ustvarjalci podarili vsemu človeštvu, ne glede na družbeno lestvico.

Naš moto je:

Ad astra per libros! Skozi knjige do zvezd!

Spletni bralni klub moderirata mentorja Webinarja za moderatorje bralnih klubov Tatjana Jamnik in Iztok Osojnik.

Udeležba je brezplačna. Obvezna prijava.

Prijava

Spletni bralni klub poteka v okviru Foruma za moderatorje bralnih klubov, zato vabila pošiljamo vsem, ki se naročijo na prejemanje e-obvestil.

Če še niste član foruma, prosimo, da izpolnite prijavnico »

Izvedba

Pri Spletnem bralnem klubu udeleženci sodelujejo na daljavo po Googlovi aplikaciji Meet, ki si jo lahko namestite na pametni telefon, na računalniku pa deluje v brskalniku (v izogib tehničnim težavam priporočamo Chrome). Prijavljeni prejmejo povezavo v vabilu, ki ga pošljemo pred vsakim srečanjem.

Navodila »

Program

sreda, 17. januarja 2024, ob 20.30–21.30

Sanja Mihajloviḱ-Kostadinovska: (Nes)končni modeli kratke zgodbe. Prev. Namita Subiotto. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2021. 120 strani (kratka proza | makedonska književnost)

Knjiga vsebuje literarizirane modele kratkih zgodb, podane v slogu parodiranih priročniških opisov izbranih modelov, navodil in receptov za pisanje in branje te literarne zvrsti, ki zvenijo kot iskrive utemeljitve podobnosti med zgodbo in izbranim, pogosto čisto banalnim objektom iz neposredne resničnosti.

sreda, 6. marca 2024, ob 20.30–21.30

Stanisław Lem: Gospodov glas. Prev. Tatjana Jamnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2016 (Solaris, 3). 300 strani. (roman | poljska književnost)

Profesor Hogarth obuja spomine na čase, ko se je pridružil skupini znanstvenikov, zbranih v tajnem in strogo varovanem puščavskem laboratoriju, da bi raziskali skrivnostni nevtrinski signal iz vesolja. »Ničta točka«, na kateri se prične tok Hogarthovih misli, je izkustvo zla v samem sebi in ravnodušnosti sveta, ki se na to zlo noče odzvati s kaznijo. Na razvalinah vere v absolutni red se protagonistov individualni ethos kaže zgolj z močjo volje, ki se odloči za Dobro. Hogarth na »pošiljatelje« sporočila projicira sebe: tako kot on so spoznali Zlo, a so izbrali Dobro. Ta hipoteza ima predvsem etični smisel: povrne vrednost zemeljskemu tukaj in zdaj, hkrati pa nam daje upanje v prihodnost.

sreda, 8. maja 2024, ob 20.30–21.30

Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen. Prev. Taja Kramberger. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2013. 252 strani. (poezija, kratka proza, intervju | salvadorsko-nikaragovska književnost)

Claribel Alegría (1924) je nikaragovsko-salvadorska pesnica in pisateljica, ki je doslej objavila več kakor 40 knjig poezije, proze, pričevanj in otroške literature. Pesnica ni samozadostna in nima nobene želje biti edina, ravno nasprotno, drugim ljudem nemalokrat prepusti glas, da bi se slišalo tudi tiste, katerih jezik je nem ali ki so izključeni iz družbe. Tako je velik del njenega opusa dejansko pričevanjska literatura. Slovenski knjižni izbor obsega izbrane pesmi, odlomke iz avtobiografsko-fiktivne pripovedi Luisa v deželi realnosti, pričevanja gverilcev, ki so se odločili soditi diktatorju Somozi, in intervju s pesnico ob prejemu odmevne nagrade Neustadt leta 2006.

sreda, 4. septembra 2024, ob 20.30–21.30

Virginia Woolf: Leta. Prev. Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2014 (Eho, 8). 500 strani. (roman | britanska književnost)

Virginia Woolf se je v Letih (1937) želela pomakniti od upovedovanja notranjega življenja k prikazovanju družbene stvarnosti. V dnevniku je zapisala: »Želim prikazati nič manj kot celotno sodobno družbo: tako dejstva kakor videnje.« Roman naj bi vseboval dejstva in družbeno dogajanje, bil naj bi politični roman in feministični traktat, po obliki pa esejistični roman, v katerem bi se prepletale zvrsti in poglavja fikcije izmenjevala z esejističnimi razlagami. Izkazalo se je, da je tako zastavljena tematika preširoka, in načrtovani roman je razpadel na fiktivni del, roman Leta, in znameniti pamflet proti patriarhalni družbi, neenakosti žensk, militarizmu in vojni Tri gvineje (1938).

sreda, 6. novembra 2024, ob 20.30–21.30

Iztok Osojnik: Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcãa. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2022 (Trans-, 4). 232 strani. (kratka proza | slovenska književnost)

Kratke zgodbe, ki se izmikajo učbeniški definiciji žanra, so polne duhovitega, pogosto ironičnega izražanja, presenetljivih obratov, kirurško natančnega, skorajda sadističnega seciranja bolečih emocij, posmehljive obdukcije nesrečne ljubezni in spretnega spodnašanja utečenih vzorcev razmišljanja. Tudi v tej Osojnikovi knjigi sta na delu literarni eros – amor scribendi in amor legendi, ki drug brez drugega ne moreta obstajati – in etos, brez katerega ni svobode. Ali z avtorjevimi besedami: »Literatura je politična, ker odpira brezna svobode, in etična, ker v teh breznih vznika etično nezavednega, ko mu pišoč [ali beroč] nastavim ušesa in hrbet, da me zabode vanj.«

Dodatne informacije

Tatjana Jamnik | drustvo@policadubova.org | www.policadubova.org | www.samozalozba.si 

Spletni bralni klub v okviru Foruma za moderatorje bralnih klubov organizira KUD Police Dubove.

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove