Slovanski bralni klub 2024

Spletna srečanja
od 19. februarja do 2. decembra 2024
(5. sezona)

»Knjiga je najmočnejše orožje naroda. Narod, ki ceni knjige, hkrati ceni svojo duhovno neodvisnost, te pa ne bo izgubil, dokler bo imel svojo književnost.«
— Karel Čapek

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami, prevajalci in ustvarjalkami, ustvarjalci.

Bralni klub vodita slavistka Tatjana Jamnik in komparativist Iztok Osojnik.

Srečanja potekajo v obliki SPLETNIH KONFERENC, zato je PRIJAVA OBVEZNA.

Prijava

Da vam bomo mogli poslati vabilo in opomnik s povezavo na dogodek, prosimo, da se prijavite na e-obvestila bralnega kluba »

Program

V peti sezoni Slovanskega bralnega kluba se bomo pogovarjali o knjigah iz zakladnice slovenske, slovaške, ruske in češke književnosti.

ponedeljek, 19. 2. 2024, ob 20. uri

Boris Pahor: Nekropola. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008. (roman | slovenska književnost)

Roman Nekropola (1967) je osrednje delo Borisa Pahorja, v katerem s sicer preprostimi besedami priklicuje resnico o nasilju, katerega cilj je bil v človeku zatreti najmanjšo sled človeškosti. Pahor je bil očividec predvojnih in vojnih fašističnih zločinov nad Slovenci na Tržaškem in je preživel grozo sistema nacističnih koncentracijskih taborišč.

Gost: komparativist Iztok Osojnik

ponedeljek, 15. 4. 2024, ob 20. uri

Jana Beňová: Café Hyena. Prev. Diana Pungeršič. Medvode: Malinc, 2020. (roman | slovaška književnost)

»Papirnate« stene blokovskega naselja na desnem bregu Donave, ki prepuščajo najneznatnejše zvoke, kratijo človekovo potrebo po zasebnosti in ljudi unificirajo, radirajo njihovo edinstvenost in izvirnost, obenem pa postajajo prizorišče univerzalne zgodbe o iskanju individualnosti in ustrezne lege v odnosih – prijateljskih, partnerskih, ljubezenskih. In prav ti so po besedah Jane Beňove začetek in konec vsake njene knjige.

Gostja: prevajalka Diana Pungeršič

ponedeljek, 14. 10. 2024, ob 20. uri

Tatjana Tolstoj: Mjausk. Prev. Urša Zabukovec. Ljubljana: Društvo slovenskih pisateljev, Forum slovanskih kultur, 2016. (znanstvenofantastični roman | ruska književnost)

Sodobna ruska pisateljica je grozljivo-komično antiutopijo umestila v postapokaliptični svet v nedoločljivi prihodnosti, v svet po Eksploziji, v kateri je bilo obličje Zemlje dobesedno zradirano. Roman je vsebinska poslastica, odlikuje pa ga tudi spretno manevriranje med različnimi jezikovnimi registri, medbesedilnost, sočnost jezika, humor, sarkazem itd. Mjausk je nekakšna enciklopedija ne le ruske, ampak tudi človeške zgodovine, ki jo je avtorica pisala dolgih 16 let (1986– 2000).

Gostja: prevajalka Urša Zabukovec

ponedeljek, 2. 12. 2024, ob 20. uri

Ivana Myšková: Bele živali so zelo pogosto gluhe. Prev. Tatjana Jamnik. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2019. (kratka proza | češka književnost)

Knjiga vsebuje enajst kratkih zgodb, ki jih odlikujejo absurdna fabula, ekscentrični liki in prefinjen humor. Naslov Bele živali so zelo pogosto gluhe je po avtoričinih besedah metafora za notranji albinizem – notranjo gluhoto in slepoto, ki človeka oropata ravnovesja in ga pehata v odnose in okoliščine, ki mu škodijo in ga vodijo v pogubo. Protagonisti so sanjači z izkrivljenim dojemanjem realnosti ali samih sebe, ujeti v iluzije ali fiksne ideje, ki jih odtujujejo od lastnega življenja.

Gostja: prevajalka Tatjana Jamnik

E-obvestila

Na e-obvestila Slovanskega bralnega kluba se lahko naročite tule »

Dodatne informacije

Tatjana Jamnik | drustvo@policadubova.org | www.policadubova.org

Organizatorji: KUD Police Dubove, Knjižnica Domžale, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Zveza Modro-bela ptica

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove