Ignacy Karpowicz

Ignacy Karpowicz, foto Wojciech Wojtkielewicz

Ignacy Karpowicz (1976, Białystok), poljski romanopisec in publicist, je otroštvo preživel v vasi Słuczanka, od koder se je pozneje preselil v bližnji Białystok. Študiral je iberistiko in afrikanistiko na Interdisciplinarnem individualnem humanističnem študiju Varšavske univerze ter potoval po Srednji Ameriki in Vzhodni Afriki. Prevajal je iz angleščine, španščine in amharščine. Danes živi med domačimi kraji in Varšavo. Napisal je šest romanov: Švoh (2006), Čudež (2007), Geste (2008), Baladine in romance (2010, slov. 2013), osti (2013) in Sonjko (2014), ter zvrstno izmuzljivi, romaneskni potopis po Etiopiji Cesarjev novi cvet (in čebele) iz leta 2007.

Ignacy Karpowicz je bleščeč stilist, ki s sredstvi groteske, ironije, humorja, fantastike, v inovativnem jeziku, polnem vrtoglavih obratov, asociacij in besednih iger, smeši varljive predstave o resničnosti, secira sodobno poljsko družbo in raziskuje odnose med ljudmi, predvsem emocionalne. Njegovi romani so umeščeni v poljsko provinco ali varšavsko velemestno življenje, s Sonjko pa je v svojo prozo prvič vpeljal belorusko govorečo vas in zgodovinsko naracijo.

Za svoje knjige je bil leta 2010 nagrajen s »potnim listom« Polityke, je trikratni finalist nagrade Nike, prejemnik Nike bralcev za osti (2014), štirikratni dobitnik białystoške nagrade W. Kazaneckega. Njegove romane na Poljskem pogosto uprizarjajo. Prevedeni so v litovščino, slovenščino, ukrajinščino in madžarščino.

Foto Wojciech Wojtkielewicz

Knjige

KUD Police Dubove