Joanna Zając - Slapničar

Joanna Zając-Slapničar

Joanna Zając - Slapničar je akademska slikarka. Deluje na področju slikarstva, grafike, ilustracije, grafičnega oblikovanja, fotografije in videa.

Študirala je na Akademiji za likovno umetnost v Poznanju na Poljskem (1999–2004). Leta 2004 je diplomirala iz slikarstva pri profesorju Piotru C. Kowalskem. Leta 2003 je v okviru programa CEEPUS študirala na oddelku za grafiko Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. 2016 je zaključila podiplomski študij z magisterijem na temo Video na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Je članica Društva umetnikov na Poljskem (ZPAP) in Društva likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL). Svoja dela je razstavljala na Poljskem, v Sloveniji, Švici, na Danskem, Švedskem, v Rusiji, Srbiji, Litvi, Romuniji, Ukrajini, Italji in ZDA. Pripravlja tudi ustvarjalne delavnice za odrasle in otroke, sodeluje na natečajih in likovnih kolonijah ter razstavlja.

Nagrade in priznanja

2008 nagrada za najboljši akvarel na XLIII. mednarodnem slikarskem ex-temporu v Piranu
2016 častna omemba na Prvi mednarodni razstavi akvarelov v Budimpešti (Madžarska)
2017 nagrada za najboljši kolaž na II. poljskem likovnem natečaju Collage-Assemblage v Olkuszu (Poljska)
2018 uvrstitev med 20 najboljših na V. mednarodnem bienalu akvarelov A GALLERY v Beogradu (Srbija)
2021 Excellent Award na I. mednarodnem bienalu akvarela ’Watercolor with Love’ IWS (Rusija)
Sodelovanje na X. in XII. slovenskem bienalu ilustracij (2012, 2016, 2021) in XXV. bienalu ilustracij v Bratislavi (Slovaška, 2015)

Umetniška izjava

Inspiracija je zame vsakdanje življenje in tako dojemam umetnost, kot komentar sveta in ljudi, ki me obkrožajo. Tako postopno gradim svoj likovni intimni dnevnik.

Deloma so mi blizu ideje pragmatične estetike Johna Deweyja. Izhodišče njegove estetike so vsakdanje življenjske izkušnje. Deway razume umetniška dela kot intenzificirane forme doživljanja, ko pravi: „Vsaka običajna, vsakdanja izkušnja nam ponuja možnost estetskega doživetja, vsako doživetje je potencialni zametek umetnosti.”

Tako tudi jaz v svojih delih prenašam individualno, intimno doživetje na polje umetnosti.

Junak mojih vizualnih zgodb je vedno človek s svojimi doživetji, zanimanji, strastmi in vsakdanjostjo. V ta svet pogosto vgrajujem svoje spomine, doživetja in hrepenenja, ki me zaznamujejo v moji ženskosti.

Blog

https://joanna-zajac-slapnicar.weebly.com/

Ilustracije

KUD Police Dubove