Marko Čeh

Marko Čeh, foto Jože Suhadolnik

Marko Čeh je diplomiral iz gledališke režije na AGRFT, kjer je za diplomsko predstavo Saloma prejel študentsko Prešernovo nagrado. Kot samostojni režiser ali asistent režije deluje tako v institucionalnih gledališčih kot na neodvisni sceni (SNG Drama Ljubljana, SNG Nova Gorica, Lutkovno gledališče Ljubljana, Cankarjev dom, Mladinsko gledališče Ljubljana, Gledališče Ptuj, Gledališče Glej, Mini teater, amaterski oder Gimnazije Ruše itn.).

Napisal je drami Herman Schwarz in Veronika Wald in R9-42U, ki ju je uprizoril v Gledališču Glej. Prav tako je uprizoril tri svoje dramatizacije: Astrov vstopi v tovarno in Cvetje v jeseni v Cankarjevem domu ter Mehanični levi v Gledališču Ptuj.

Posveča se predvsem režiji in dramski strukturi, med študijem pa je delal tudi v scenskem oddelku RTV Slovenija. Pri več predstavah je sodeloval kot snovalec svetlobne sheme, v predstavi Prosto po Prešernu v Cankarjevem domu je zasnoval in postavil luč v celoti.

V letu 2019 je sodeloval pri stop motion animiranem filmu KOYAA. V letu 2020 je dokončal petletni projekt z naslovom Podgane, osnovan po drami Ernsta Tollerja Hinkemann. Na festivalu Svetlobna gverila je s sodelavci izvedel zelo uspešno inštalacijo Soap opera, s katero so bili povabljeni na festivale v tujini: Hildesheim (Nemčija), Skopje (Makedonija), Beograd (Srbija), Chiuaua City (Mehika), Tunis (Tunizija).

V zadnjem času je postavljal opazovalnico praznine v sodelovanju s skupino arhitektov, ki se borijo proti pozidavi in spremembi namembnosti obalnega pasu med Izolo in Koprom.

Foto: Jože Suhadolnik>/em>

KUD Police Dubove