Boris Ružič: Animal School

Boris Ružič: Animal School, prevedla Kristina Alice Walker, ilustracije Kaja Kavčič, spremna beseda: Iztok OsojnikBoris Ružič
Animal School
Prevedla Kristina Alice Walker, ilustracije Kaja Kavčič, spremna beseda Iztok Osojnik
Št. strani: 64
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2020
Zbirka: Čiračara #1
ISBN 978-961-7020-48-9 (epub)
Zvrst:
Cena: 9,99 €
Kupi e-knjigo

Živali v pravljicah Borisa Ružiča znajo vzeti usodo v svoje roke in poskrbeti, da se stvari uredijo tako, kot je najbolje za vse. Učijo nas, da obstaja rešitev za vsako težavo in da lahko dosežemo sleherni cilj, če le najdemo v sebi dovolj volje in vztrajnosti.

Kakor daleč nazaj seže pripovedovani spomin človeštva, v pravljicah ali pripovedkah nastopajo tudi živali. Zdi se, da so v njih celo pomembnejše od ljudi. V najstarejših egipčanskih bajkah so bogovi upodobljeni kot sokoli, sveti biki, kače, ibisi in podobno. Za svete živali so v Egiptu veljale celo mačke in skarabeji. Na drugih koncih sveta v pripovedih najdemo leteče kače ali zmaje. Mogočna kraljestva so si za znak izbirala leve, dvoglave orle ali druge veličastne živali. Tudi najvišji starogrški bog Zevs se je po potrebi lahko spremenil v laboda ali bika. V zgodbi o Adamu in Evi odigra zelo pomembno vlogo kača. Pava že od nekdaj prikazujejo kot simbol zagrobnega življenja. V časih preganjanja prvih kristjanov je Kristusa ponazarjala riba. Starodavna plemena so častila in se enačila s svojimi totemskimi živalmi, pripovedke o njih so iz roda v rod ohranjala sveta ali magična izročila, nadvse pomembna za njihovo skupnost.

Izoblikovala se je celo posebna vrsta pripovedke, v katerih so živali scela prevzele vlogo ljudi. Imenujemo jih basni. Opisujejo dogodke in odnose, ki tako otroke kot odrasle posredno poučijo, kaj je prav in kaj ne. Nekatere živali so privzele stalne značaje. Lisica je tatinska zvitorepka, bik je silen in močan, čeprav malce trapast, medved je sladkosned, a preudaren razsodnik, sova je modra, ovca je neumna in vodljiva, lev je kraljevski, volk je zloben in požrešen, kača zahrbtna in zapeljiva, labod je nekoristen in ošaben, pajek je priden tkalec, osel pa potrpežljiv težak. Ne samo pesniki v preteklosti, tudi sodobni pesniki radi posegajo po slavčkih ali škrjancih, volih, krokarjih, brinovkah ali panterjih. In tako naprej.

Živalske pripovedi so nadvse žive. Pri otrocih so še vedno enako priljubljene, kot so bile nekdaj. S svojimi preprostimi, vendar pomembnimi opisi razgrinjajo pred njimi čudežne svetove in jih s svojimi jasnimi nauki vodijo skozi svet, ki se odpira pred njimi.

Živali v pravljicah Borisa Ružiča so odločne in emancipirane. Znajo vzeti usodo v svoje roke in poskrbeti, da se stvari uredijo tako, kot je najbolje za vse. Učijo nas, da obstaja rešitev za vsako težavo in da lahko dosežemo sleherni cilj, če le najdemo v sebi dovolj volje in vztrajnosti. Ta nauk je najboljša popotnica za življenje.

Iztok Osojnik

Avtor o pravljicah

Pravljice nosijo v sebi celostna sporočila o življenju. Pripovedujejo ne samo o tem, kar človek zna in zmore, temveč tudi o tem, kaj človek sme in česa ne sme. Pravljica nam vlije novo upanje ter pokaže pot naprej.

Številne moderne psihoterapevtske šole uporabljajo pravljico kot izjemno učinkovito terapevtsko sredstvo, ki človeka nagovori celostno ter mobilizira njegovo domišljijo in čustva.

Otroku dajejo pravljice v simbolični obliki sporočila o tem, kako naj se ukvarja z eksistencialnimi problemi in brezskrbno odraste v zrelo in celovito osebnost. S tega vidika so pravljice pomembne tudi za odrasle. Pravljica priznava tako naše doživljanje sreče kot tudi naše stiske in bolečine.

Predvsem pa pravljice razvijajo človekovo domišljijo in nasploh njegove spoznavne zmožnosti. Ali kot je rekel Albert Einstein: »Če želite, da bi bili otroci pametni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še bolj pametni, jim berite še več pravljic.«

Boris Ružič

Boris Ružič - Bobi, rojen 1954 v Ljubljani, po izobrazbi veterinarski tehnik, je po poskusih v več poklicih nazadnje odkril svoje poslanstvo v pravljičarstvu. Pripovedovalsko kilometrino je nabiral po hčerinem rojstvu, sčasoma pa si je pravljice pričel izmišljati tudi za druge – ne le za otroke, temveč tudi za odrasle, poslovneže in sanjače. Besedila, ki so obravnavala določeno težavo, je po naročilu izdajal v unikatnih rokopisnih izdajah, opremljenih z lesenimi platnicami. Napisal je tudi priročnik za moške, ki so se znašli v vlogi očeta, trenutno piše potopis.

Prelistaj knjigo:


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove