Mirto Azina Hronidi: Eksperiment

Mirto Azina Hronidi: Eksperiment, prev. Lara UnukMirto Azina Hronidi
Eksperiment
Prevedla Lara Unuk
Št. strani: 144
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2020
Zbirka: Eho #21
ISBN 978-961-7020-45-8, ISBN 978-961-7020-54-0 (epub)
Cena: 19,90 € | Cena s popustom: 12,90 € | Cena Knjige sveta: 11,94 € | Cena e-knjige: 6,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

V okvirni zgodbi prepoznamo model Tisoč in ene noči, besedilo pa je prepredeno z neposrednimi literarnimi citati iz del svetovnih klasikov, kot so Camus, Pound, Čehov, Brecht ali Sylvia Plath idr.

Nagrada Evropske unije za književnost 2010
Nagrada Radojke Vrančič 2020 – prevajalka Lara Unuk

Eksperiment je umetelna prozna pripoved, ki se izmika mejam žanra: je narativni eksperiment. Knjiga je hkrati roman in zbirka kratkih zgodb, saj jo sestavlja niz liričnih naracij, ohlapno povezanih z okvirno zgodbo o moškem in ženski, ki skupaj pišeta literarno delo v želji, da bi dosegla »sedmo stopnjo« romantične ljubezni, popolno zlitje duš. Obenem se bosta zaradi sublimacije začasno odpovedala telesni ljubezni. Njuno umetniško in duhovno iskanje je umeščeno v stvarnost nove hiše in kupovanja pohištva, spominov, povezanih s predmeti. Protagonista-avtorja sta izolirana od vsega, kar bi ju lahko odvrnilo od njunega iskanja.

Njuna literarna stvaritev privzame obliko niza skrajno simbolističnih in poetičnih kratkih zgodb, ki se vse vrtijo okrog povračajočih se motivov telesne ljubezni in vzdržnosti od nje, spolnih vlog, življenja in smrti, najdevanja lastnega načina, kako živeti in umreti – medij vsega tega pa je erotična ljubezen. Kratke zgodbe se povezujejo v pripoved o selitvi duše iz ene oblike obstoja v drugo, kot se zrcali skozi faze ljubezni ali odraščanja. Močno je prisotno simbolno razlaganje duševnosti, povezano s psihoanalizo. Identitete likov niso jasno določene, lahko jih je več ali pa so morda vsi utelesitve oziroma variacije enega in istega (in torej slehernega) para, kot se zdi, da namigujeta »avtorja«: njuno delo pripoveduje o ženski, ki »išče svoj jaz«, in o moškem, »ki ve samo, da nič ne ve«. V okvirni zgodbi prepoznamo model Tisoč in ene noči, besedilo pa je prepredeno z neposrednimi literarnimi citati iz del svetovnih klasikov, kot so Camus, Pound, Čehov, Brecht ali Sylvia Plath, ter s prikritimi aluzijami na druga literarna dela. Nekatere zgodbe v celoti gradijo na tovrstnih literarnih citatih, druge pa se opirajo na mit in ljudsko pravljico. Zelo nevsiljivo, skozi osebne spomine, je komentirana nedavna politična zgodovina Cipra in turški vdor leta 1974. Eksperiment, ki poskuša odgovarjati na večna vprašanja o odnosu med razumom in strastjo ter o človeškem poželenju, lahko beremo tudi kot sodobno interpretacijo mita o Amorju in Psihi.

Lara Unuk

Ciprska v grščini pišoča pisateljica Mirto Azina Hronidi se je rodila leta 1961 v Nikoziji. Prve nagrade za prozo in poezijo je dobivala že v gimnaziji, prvo knjigo, Dnevnik (1977), pa je objavila že pri šestnajstih letih. Študirala je medicino na Univerzi Friedricha Wilhelma v Bonnu in se specializirala za splošno medicino v Bonnu in Solunu. Od leta 2007 dela kot zdravnica na Cipru. Izdala je še tri knjige: Patologija (1987), Rahela (1997) in Eksperiment (2009). Njene kratke zgodbe so bile objavljene v številnih literarnih revijah in v dveh antologijah. Njen pisateljski slog je metaforičen, v njem lahko zaznamo vpliv psihoanalize in številne intertekstualne navezave. Za Eksperiment je leta 2010 prejela nagrado Evropske unije za književnost, čemur so sledili prevodi v številne evropske jezike, mdr. v albanščino, angleščino, bolgarščino, češčino, hrvaščino, litovščino, makedonščino, nemščino, romunščino, srbščino in španščino.

Lara Unuk je doktorska študentka novogrške književnosti. Diplomirala je iz grščine in primerjalne književnosti, vzporedno iz latinščine in primerjalnega jezikoslovja. Prevaja iz grščine (K. Papadaki, M. Citas, E. Venezis, K. Dimula, K. Kariotakis, H. Psaras, M. Topali, Himna Demetri in Himna HermesuFragmenti stare komedije) in poljščine (D. Terakowska, J. Dobraczyński, J. Fiedorczuk, S. Chutnik, J. Bargielska), piše članke in recenzije. Prejemnica študentske Prešernove nagrade FF (2015), študentskih prevajalskih nagrad iz poljščine (2009, 2011) in grščine (2011), nominirana za Lirikonov zlat (2016). Leta 2020 je za prevod knjige Eksperiment prejela nagrado Radojke Vrančič.

Prelistaj knjigo:

Sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove