Michel Faber: Evangelij ognja

Michel Faber: Evangelij ognja, prev. Iztok OsojnikMichel Faber
Evangelij ognja
Prevedel Iztok Osojnik
Št. strani: 196
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2012
Zbirka: Eho #2
ISBN ISBN 978-961-93382-0-9
Zvrst:
Cena: 24,90 € | Cena s popustom: 12,90 € | Cena Knjige sveta: 11,94 €
Kupi

Roman je napisan duhovito, pretresljivo, z odličnim poznavanjem najsodobnejših razmer na knjižnem trgu in psihologije množične bralske javnosti.

Theo Griepenkerl, izvrstni poznavalec aramejščine, je med obiskom arheološkega muzeja v Mosulu v ruševinah, ki jih je povzročila nenadna eksplozija bombe v neposredni bližini, nepričakovano našel papirusne svitke iz prvega stoletja našega štetja. Na svitkih, ki mu jih je uspelo iz Iraka pretihotapiti v Kanado, je bil v aramejščini, to je v jeziku, ki ga je govoril sam Jezus, zapisan t. i. Peti evangelij. Malh, njegov antični avtor, spreobrnjeni ovaduh velikega duhovnika Kajfe, je v njem zelo realistično, lahko bi rekli celo naturalistično popisal zadnje dni Jezusovega življenja: aretacijo v vrtu Getsemani in križanje na Golgoti. Vendar ga je za razliko od drugih evangelistov prikazal kot povsem običajnega, trpečega in umrljivega človeka, ki nikoli ni vstal od mrtvih.

Roman se odvija na dveh ravneh: po eni strani se bralec postopoma seznani s samim evangelijem, po drugi strani pa sledi usodi prevedenega rokopisa, objavljenega v knjigi izpod peresa najditelja in prevajalca Thea Griepenkerla, alias Thea Grippina, ter peripetijam, ki jih objavljena knjiga in avtor doživljata na predstavitveni turneji po Ameriki. Knjiga doživi velikanski uspeh, avtorja pa tok dogodkov potegne v vrtinec odzivov, ki se proti koncu knjige stopnjujejo do osupljivega vrhunca, ob katerem se porodi vtis, da se usoda junaka/avtorja petega evangelija še enkrat, seveda na drugačen, sodoben način ponovi tudi v usodi prevajalca Thea Griepenkerla.

Roman je napisan duhovito, pretresljivo, z odličnim poznavanjem najsodobnejših razmer na knjižnem trgu in psihologije množične bralske javnosti. Michel Faber knjigo izrecno uvršča v val sodobnih apokrifnih in alternativnih prikazov Kristusovega življenja ter se na to poplavo sionskih zgodb, esenskih naukov, Brownove Da Vincijeve šifre in drugih podobnih skrivnostnih zgodb odziva z etično globoko začutenim satiričnim romanom, ki se ljubko norčuje iz založniške industrije, bralca pa prevzame z magnetično silo in ga ne izpusti, dokler knjige ne prebere do njenega tragikomičnega konca.

Odlično, lahkotno branje izredno senzibilnega humanista in briljantnega pripovedovalca zgodb.

Michel Faber se je rodil leta 1960 na Nizozemskem. Pri sedmih letih se je s starši preselil v Avstralijo, kjer je diplomiral na univerzi v Melbournu – študiral je flamščino, filozofijo, retoriko in angleščino s posebnim poudarkom na besedilih v anglosaksonski in srednjeveški angleščini. Preden je uspel kot pisatelj, se je med drugim preživljal kot snažilec, pozneje pa kot bolničar po različnih bolnišnicah v Sydneyju. Leta 1993 se je z ženo Evo Youren, o kateri sam pravi, da je njegova najbolj natančna bralka, in sinovoma preselil na Škotsko, kjer še vedno živi in dela.

Doslej je objavil devet odmevnih proznih del, za katera je prejel več nagrad: zbirke kratkih zgodb Some Rain Must Fall (Nekaj dežja le mora pasti, 1998), The Fahrenheit Twins and other stories (Dvojčka Fahrenheit in druge zgodbe, 2005), The Apple: Crimson Petal Stories (Jabolko: zgodbe škrlatnega cvetnega lista, 2006) in Vanilla Bright Like Eminem (Vanilijevo svetel kot Eminem, 2007), noveli The Hundred and Ninety-Nine Steps (Sto devetindevetdeset korakov, 2001) in The Courage Consort (Skupina Courage Consort, 2002) ter romane Under the Skin (Pod kožo, 2000), The Crimson Petal and the White (Škrlatni cvetni list in bela, 2002) in The Fire Gospel (Evangelij ognja, 2008).

Iztok Osojnik (1951) je znanstvenik, filozof, pesnik, slikar, književni prevajalec, alpinist, turistični vodnik in popotnik. Diplomiral je iz primerjalne književnosti, podiplomsko študiral v Osaki na Japonskem in doktoriral iz zgodovinske antropologije na FHŠ Univerze na Primorskem. Doslej je objavil več kot 30 avtorskih knjig poezije, nazadnje zbirki Poskus državnega udara pod pretvezo epidemije in Maraton puhlosti in nesmislov (obe 2020) ter 2021 (2022), šest romanov, nazadnje Newyorško trilogijo (2019), številne znanstvene članke, zbirke esejev in študij ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti (2013). Njegova besedila so objavljena v več kot 25 jezikih. Za svoje delo je prejel vrsto domačih in tujih nagrad, nazadnje velenjico – čašo nesmrtnosti (2018). Prevaja predvsem pesniška, prozna, filozofska in alpinistična besedila. Več »

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.
Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Prelistajte knjigo:

Recenzije

  • Oddaja Svet kulture. Radio Slovenija, 3. program Ars, 4. 12. 2012. Prispevek pripravil Vlado Motnikar.
  • Matej Krajnc, Robni zapisi. Literatura 265–266 (2013). 229–230.

Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove