Ivan Cankar: Hlapci

Ivan Cankar: HlapciIvan Cankar
Hlapci
Uredila Tatjana Jamnik
Št. strani: 50
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2017
Zbirka: eKnjižnica #3
ISBN ISBN 978-961-7020-30-4 (epub)
Zvrst:
Cena: 0 €

Cankar je o gledališki igri napisal: „Drama bo napravila večji kraval nego »Za narodov blagor«. Naredil sem veren portret naših sedanjih nadvse umazanih političnih razmer. Če pride na oder, bodo tulili; in priti mora!“

Brezplačna e-knjiga

Prenesi e-knjigo

Izvirnik (prva izdaja): Ljubljana: L. Schwentner, 1910
Digitalni vir: dLib
Tiskani vir: Zbrano delo, 5. Knjigo pripravil in opombe napisal Dušan Moravec. Ljubljana: DZS, 1969.

V tej izdaji so ohranjene stilistične in pravopisne posebnosti izvirnika. Pri posodabljanju zapisa besed (npr. solnce > sonce, zmirom > zmerom) smo se zgledovali po Zbranem delu.

Prelistajte knjigo » (fiksni predogled)

O knjigi:

Cankarjeva satirična drama Hlapci je bila prvič objavljena leta 1910 pri založbi Lavoslava Schwentnerja v Ljubljani. Avtor je o njej zapisal:

Drama bo napravila večji kraval nego »Za narodov blagor«. Naredil sem veren portret naših sedanjih nadvse umazanih političnih razmer. Če pride na oder, bodo tulili; in priti mora! (v pismu založniku Lavoslavu Schwentnerju, 10. 9. 1909)

Uprizoritev drame je bila že 20. novembra in 4. decembra 1909 napovedana v socialističnem časniku Rdeči prapor. Toda deželna vlada je uvedla cenzurni postopek, o čemer je poročal isti časnik:

Tudi Cankarjevo novo dramo »Hlapci« je deželna vlada izročila cenzurnemu svetu, torej ima »pomisleke«. Klerikalni režim se opaža pri naši slavni vladi res močno. Temu se bo treba odločno upreti, zakaj če imajo na Bleiweisovi cesti tako piramidalen respekt pred klerikalizmom, še ni treba, da bi se prenesla vsa naša kultura v srednji vek. (Rdeči prapor, 28. 12. 1909)

Cankar je svoji zaročenki Štefki Löffler napovedal, da bo januarja prepovedano igro javno bral v ljubljanskem Mestnem domu in v Delavskem domu v Trstu. A v enem izmed naslednjih pisem ji je pisal, da je tržaško predavanje moral odpovedati. To je še toliko bolj presenetljivo, ker so v Trstu tiste dni mislili ne samo na javno branje, temveč celo na možnost uprizoritve v Ljubljani prepovedane igre. Pobudo za to je dal Ivan Regent, ki je pisal Cankarju v Ljubljano: »Zaradi drame ‚Hlapci‛ bi priporočal jaz sledeče: ako se zgodi, da je v Ljubljani ne bi dovolili igrati, ne bi bilo slabo, ako bi se dogovoril z dramatičnim društvom v Trstu. Seveda stvar bi se morala urediti tako, da bi bile glavne uloge v rokah ljubljanskih igralcev. Pomisli. Pozdrav Regent.« Žal se Regentova pobuda takrat ni uresničila, še vedno pa je bil Trst prvi – čeprav šele po pisateljevi smrti – ki se je odločil za uprizoritev v Ljubljani še tudi takrat nezaželene drame (maja 1919).

Sredi januarja 1910 je Cankar pripravil razpis, ki se je glasil takole:

Razpis nagrade. Znano mi je, da je vladna cenzura osumila v moji drami »Hlapci« dvainšestdeset odstavkov, ki so bajè nevarni za javni mir in red. Kdor mi teh dvainšestdeset odstavkov natanko označi, mu plačam cesarski cekin. Od potegovanja izključujem cenzuro ter njen beirat.

V Ljubljani, dné 20. januarja 1910. Ivan Cankar. 

(Razpis, ki je krožil med prijatelji, je NUK izročila Lojzka Štebi; objavila ga je Marja Boršnik v Slavistični reviji 1948.)

Konec januarja je Cankar Štefki Löffler naznanil, da je dramo po nasvetu cenzurnega sosveta prostovoljno umaknil. S tem je dosegel, da je veljala prepoved samo za Kranjsko, ne pa za vse avstrijske odre. Taka okoliščina je bila za Cankarja pomembna, ker je še vedno računal na uprizoritev v Pragi, kjer se mu je zdel zrak nekoliko svobodnejši in čistejši. Na pobudo nekdanje igralke ljubljanskega gledališča, takrat že ugledne članice prvega češkega odra, Růžene Noskove-Naskove, ki ga je prevajala v češčino, je pisal ravnatelju praškega Narodnega gledališča Jaroslavu Kvapilu. Toda kljub zagotovilom Hlapci tudi v Pragi tedaj niso bili uprizorjeni – prva predstava te drame na Češkem je bila šele leta 1937 na praškem Delavskem odru. Tudi do uprizoritve v Zagrebu, na katero je Cankar prav tako upal, za časa njegovega življenja ni prišlo.

(Povzeto po Opombah v: Ivan Cankar: Zbrano delo, 5. Knjigo pripravil in opombe napisal Dušan Moravec. Ljubljana: DZS, 1969. 149–153.)

O avtorju »


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove