Ksenija Medved: Kako sta Basko in Violeta dobila krila

Ksenija Medved: Kako sta Basko in Violeta dobila krila, ilustracije Joanna Zając-SlapničarKsenija Medved
Kako sta Basko in Violeta dobila krila: Interaktivna pravljica, ob kateri poslušamo glasbo
Ilustracije: Joanna Zając - Slapničar
Št. strani: 20
Založba: JSKD RS OI Ivančna Gorica, ZKD Grosuplje & KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2021
Zbirka: Čiračara #2
ISBN 978-961-7010-83-1
Zvrst:
Cena: 15 € | RAZPRODANO
Kupi

To je prav posebna slikanica: ni le paša za oči, temveč tudi za uho. Besedilo Ksenije Medved in ilustracije Joanne Zając - Slapničar namreč spremljajo QR-kode, pod katerimi se skriva glasba. Glasbena palčka Basko in Violeta nas med iskanjem svojih kril z ugankami in glasbo spodbujata, da se jima pridružimo na njuni poti in uganemo, katere živali so upodobili slavni skladatelji. Tako lahko doživimo koncert klasične glasbe kar doma.

Zgodba o nastanku knjige

Pred nekaj leti sva se na upravi knjižnice, kjer delam, srečala z Martinom Sikurjem, violončelistom v Slovenski filharmoniji. Martin igra tudi v Klavirskem triu Ars Musica, s katerim so že leta poprej v Mestni knjižnici Grosuplje nastopali v nagrajenih recitacijsko-glasbenih dogodkih z naslovom Barve glasbe in besede. Tisto leto je želel narediti dogodek za otroke in prosil me je, ali lahko sestavim nekaj iztočnic na temo skladb, ki uprizarjajo živali. Napisala sem uganke, a zazdelo se mi je, da bi povezovanje med skladbami z lahkoto nadgradila še z dotikom pravljičnosti, z zgodbico. Tako je leta 2017 nastala prva glasbena predstava. Ta je tako uspela, da smo jo ponovili kar šestkrat, trikrat v kraljestvu klasične glasbe, v Slovenski filharmoniji, leta 2018. Doživela je izreden odziv, ker pa ponovitve niso bile v načrtu, so se naši svetovno uspešni izvajalci zaradi različnih projektov razšli po svetu.

Ob srečanjih smo obujali spomine in vedeli, da moramo nadaljevati, saj smo naredili nekaj posebnega, nekaj »svetovnega«. Otroci so predstavo sprejeli tako dobro, da so se zabavali celo ob zahtevni skladbi, kot je Bartókova Muha. Neopazno in uspešno smo jih prek pravljice in vragolij popeljali na koncert resne glasbe. Živalske like in oba palčka so enostavno videli, prepoznali, jih doživljali, ob tem so se seveda srečevali s klasično glasbo. Domislili smo se, da založimo slikanico. Gledališko besedilo sem spremenila v glasbeno pravljico, ki je sedaj pred vami. Na koncu vsi skupaj zapojemo novo pesem, skladbo je napisal slavni skladatelj Jani Golob. Želim si, da jo vsaj prvič berete in poslušate v družbi. Njen namen je namreč doživetje koncerta in poslušanje klasične glasbe kar doma. Slikanica je interaktivna in vodila vas bo od skladbe do skladbe, s katerimi se srečujeta glavna junaka – glasbena palčka Basko in Violeta.

Kot ste opazili, je slikanica podolgovata kot notni zvezek. Moja najljubša ilustratorka in oblikovalka Joanna Zając – Slapničar se je vživela v to, kje živita palčka, in razumela, kako močno, poučno in zabavno je sporočilo, ter tudi, kako mora delovati slikanica. Ilustracije so namreč magično sredstvo, čarobna paličica, ki razredči besedilo kot voda malinov sirup, hkrati pa k zgodbi doda nove dogodivščine. Poskusite tudi ilustracije opazovati malce dlje. Upam, da sporočilo doseže čim širši krog in da vzbudi zanimanje pri starših, vzgojiteljih, mentorjih, tako da boste raziskovali glasbo in brali knjige še naprej. Kot knjižničarka namreč razumem moč knjig ter nad njimi navdušenih vzgojiteljev in verjamem vanje.

Ko je bilo že vse končano, tako besedilo kot ilustracije, smo naleteli na ovire. Zato smo knjigo odložili, čakala je na druge čase in druge založnike. Na srečanje

z vami. V času, ko smo bili zaradi korone v karanteni, je zamisel spet postala zanimiva, saj smo morali marsikaj v naših življenjih početi izolirano od drugih.

A človek brez kulture ni človek, ne more in ne sme obstajati brez umetnosti, kulturnih dogodkov, zato je to tudi primer, kako je mogoče dogodek v obliki prav posebne umetniške knjige prenesti v vaše domove. Ob ogledu si oblecite praznična oblačila, kokice in sladkorčki so dovoljeni samo izjemoma, da vas le palčka ne vidita.

Ksenija Medved

Glasbeni izvajalci:

 • Klavirski trio Ars Musica
 • Jerneja Grebenšek
 • Mojca Menoni Sikur
 • Martin Sikur
 • Irena Rovtar
 • Jakob Bobek
 • Aco Biščević

Seznam skladb: 

 • Camille Saint-Saëns: Živalski karneval, Kokoši in petelini
 • Modest Petrovič Musorgski: Slike z razstave, Ples piščančkov v jajčnih lupinah
 • Camille Saint-Saëns: Živalski karneval, Ptičnica
 • Camille Saint-Saëns: Živalski karneval, Labod
 • Camille Saint-Saëns: Živalski karneval, Kukavica
 • Nikolaj Rimski-Korsakov: Čmrljev let
 • François Schubert: Bagatela, op. 13, št. 9, Čebelica
 • Béla Bartók: Mikrokozmos, št. 142, Muha
 • Gabriel Fauré: Metulj, op. 77
 • Jani Golob: Basko in Violeta

Prelistaj knjigo:

Recenzije

Knjiga je dostopna v knjižnicah in knjigarnah, vabljeni k pisanju recenzij! 😉

Pogovor med avtorico in ilustratorko


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove