Sunjeev Sahota: Leto ubežnikov

Sunjeev Sahota: Leto ubežnikov, prev. Petra MetercSunjeev Sahota
Leto ubežnikov
Prevedla Petra Meterc
Št. strani: 608
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2020
Zbirka: Eho #23
ISBN 978-961-7020-56-4, ISBN 978-961-7020-65-6 (epub)
Zvrst:
Cena: 26,90 € | Cena s popustom: 21,90 € | Cena Knjige sveta: 16,14 € | Cena e-knjige: 14,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

Sahota zgradi multitudo podob sodobne Indije in intimnih glasov, ki spregovorijo o ranljivosti in sizifovskem prizadevanju za boljši jutri.

Sunjeev Sahota se v romaneskni sagi Leto ubežnikov loteva aktualne tematike preseljevanja s trebuhom za kruhom, obenem pa brezkompromisno razgalja nečloveški obraz neoliberalizma, s kakršnim se v 21. stoletju sooča ves svet. Knjiga je dragocena predvsem zato, ker avtor družbenopolitično vprašanje migracij in ubežnikov postavi v nadvse oprijemljive okvire vsakdana, znotraj katerih se pripoved odmakne od teoretičnih in političnih diskurzov in nas – do mere, ki jo premore le najboljša literatura – postavi v čevlje tistih, o življenju katerih vse prevečkrat odločajo drugi.

V ospredju Sahotove pripovedi so trije mladeniči iz Indije, ki se znajdejo pod isto streho v britanskem Sheffieldu. Randip iz dobro situirane uradniške družine je v Veliki Britaniji pristal s poročno vizo. Avtar je v ta deževni kraj prišel s študentsko vizo, da bi zaslužil denar za svojo poroko in pomagal staršem. Toči, ki je iz kaste nedotakljivih, pa po smrti družine med izbruhom hindujskega nacionalističnega nasilja kot prišlek brez vsakršnih papirjev želi le živeti človeka dostojno življenje. Vse tri povezuje opravljanje slabo plačanih, napornih fizičnih del in sobivanje v natrpani delavski hiši, njihove zgodbe pa se prepletajo še z zgodbo Narinder, pobožnega dekleta iz vplivne družine druge generacije sikhovskih priseljencev v Angliji, ki se s težavo odloča med tradicijo in ženskam predpisano vlogo v njej ter vzgibom po aktivnejši vključenosti v skupnost in avtonomnem odločanju o lastnem življenju.

Na preseku kast, verstev in družbenih razredov skozi prikaz skrajno različnih okoliščin, zaradi katerih so bili junaki primorani zapustiti svoje izvorno okolje, Sahota zgradi multitudo podob sodobne Indije in iz njih izhajajočih intimnih glasov, ki spregovorijo o ranljivosti in sizifovskem prizadevanju za boljši jutri. Protagonisti se gibljejo med pričakovanji družin doma in z mikronasiljem prežetim vsakdanom v novi državi, pri čemer se razkrije, kako obče nasilna in psihično izčrpavajoča je njihova izkušnja. Pa vendar avtorju uspe zaobjeti tudi drobne trenutke solidarnosti in ljubezni, ki junakom tu pa tam povrnejo občutek človečnosti.

Petra Meterc

Sunjeev Sahota (1981) je britanski romanopisec sikhovskega porekla. Njegov prvenec, roman Naše so ulice (Ours are the Streets, 2011), ki ga je zaradi dela moral pisati ob večerih in vikendih, pripoveduje zgodbo britansko-pakistanskega mladeniča, ki postane samomorilski napadalec. Leta 2013 ga je revija Granta imenovala za enega najboljših mladih britanskih piscev. Roman Leto ubežnikov (The Year of the Runaways, 2015) mu je prinesel nagrado Evropske unije za književnost in pristal v ožjem izboru del, nominiranih za prestižno nagrado man booker.

Petra Meterc (1987) je diplomirala iz anglistike in polonistike na Univerzi v Ljubljani. Vrsto let je na Radiu Študent pripravljala oddajo Tu pa tam, ki slovenskim bralcem s prevodi predstavlja še nepoznane tuje sodobne literarne glasove. Prevaja iz poljščine in angleščine, leposlovne prevode je objavila na Radiu Študent, na festivalu Mladi levi in v zbornikih Vilenice. Kot soprevajalka je sodelovala pri prevodu monografije Revolucija v Rožavi (2019), prevedla pa je tudi roman Potopljeni svet J. G. Ballarda (2019). Piše literarne in filmske kritike, je članica Društva slovenskih filmskih publicistov Fipresci.

Prelistaj knjigo:

Sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Recenzije

Pogovor med avtorjem in prevajalko


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove