Iztok Osojnik: Maraton puhlosti in nesmislov

Iztok Osojnik: Maraton puhlosti in nesmislov, spremna beseda: Kristina PranjićIztok Osojnik
Maraton puhlosti in nesmislov
Spremna beseda: Kristina Pranjić
Št. strani: 64
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2020
Zbirka: Kam #2
ISBN 978-961-7020-57-1, ISBN 978-961-7020-57-1 (epub)
Zvrst:
Cena: 14,90 € | Cena s popustom: 11,90 € | Cena Knjige sveta: 8,94 € | Cena e-knjige: 6,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

Asociativni nizi množijo glasove, tako da dolge pesmi postajajo prostor za osvobajanje od enoznačnosti.

Osojnikov pesniški svet je zelo živ in resničen, saj razkriva dogajanje brez metaforičnosti, ki se soporaja in actu pred pesnikom, v trenutku nastajanja pesmi, in prek mreže odnosov različnih okolij in jazov iz preteklosti ter trenutnega dela, ki ga mora pesnik opraviti. Asociativni nizi množijo glasove, tako da dolge pesmi postajajo prostor za osvobajanje od enoznačnosti. Nobena družbena struktura ne bo našla zavetja in potrjevanja v tej zbirki, saj se avtor dosledno izmika temu, da bi pomensko zapopadli njegov govor. Prav nič nam ni jasno, razen jasnega občutka, da je pesništvo način osmišljanja sveta, strategija, s katero pesnik poskuša pretentati tudi samega sebe in se za trenutek izmuzniti praznini in dvomu, ki ju nenehno generira z vsakim poskusom grajenja smisla.

Ob branju Osojnikove poezije je treba opraviti določeno mentalno in duhovno delo, da bi lahko sledili vsem transformacijam toposa, časa, glasov in dogodkov, ki so povezani z bolj ali manj določenimi asociativnimi povezavami. Čeprav ni narativa, obstaja gmota dogodkovja, ki kaže na širino in sočnost pesnikovega sveta, ki kipi od življenja in deluje bolj upodabljajoče kot pomensko. Te pesmi tudi sicer vzbujajo več vizualnega kot pomenskega, pred nami se odpirajo cele pokrajine, mesta, slikajo se detajli znanih umetniških del, obujajo se bogate reference na znane osebe iz sveta umetnosti in literature.

Iz spremne besede Kristine Pranjić

Iztok Osojnik (1951) je pesnik, pisatelj, esejist, komparativist, filozof, antropolog, alpinist, slikar, svetovni popotnik in književni prevajalec. Diplomiral je iz primerjalne književnosti (pri profesorju Dušanu Pirjevcu), podiplomsko študiral v Osaki na Japonskem in doktoriral iz zgodovinske antropologije na FHŠ Univerze na Primorskem.

Je začetnik vrste umetniških gibanj (podrealizem, Garbage Art (Kjoto), Papa Kinjal Band, Hidrogizme itn.) ter številnih umetniških ustanov ali festivalov (Galerija Equrna, Trnovski terceti, Pogovori v Vili Herberstein, Vilenica, Revija v reviji, Simpozij Miklavža Ocepka, Zlati čoln itn.). Je tudi ustanovni član odmevne umetniške glasbeno-literarne skupine IGNOR.

Doslej je izdal več kot 30 avtorskih knjig poezije, nazadnje zbirke Kosovel in sedem palčkov (2015), Hamlet (2016), Mah in srebro (2017), L za Brooklyn (2018) in Udovic (2019), romane Srčeva desetka (1992), Melinda Podgorny (1998), Zgodba o Dušanu Pirjevcu in meni (1999), Temna snov (2005) in Svinje letijo v nebo (2012), zbirke esejev in študij Nasmeh Mone Lize(2005), Homo politicus (2006) in Symposia (2015) ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti (2013). Poleg tega redno objavlja razprave s področja komparativistike, filozofije in politične teorije v slovenskih in mednarodnih znanstvenih revijah in zbornikih. Njegova besedila so prevedena v več kot 25 jezikov.

Za svoje delo je prejel vrsto uglednih domačih in mednarodnih nagrad: Župančičevo nagrado (1992), Jenkovo nagrado (1997), Veronikino nagrado (1998), italijansko nagrado Furlanije-Julijske Krajine za poezijo (2002), hrvaško Lucićevo nagrado (2004), mednarodno literarno nagrado KONS (2011) in nagrado velenjica – čaša nesmrtnosti (2018).

Prelistaj knjigo:

Knjižno delo je izšlo v okviru kulturnega projekta, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove