Kevin Barry: Mesto Bohane

Kevin Barry Mesto Bohane Nasl 350Kevin Barry
Mesto Bohane
Prevedla Alenka Jovanovski
Št. strani: 304
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2021
Zbirka: Eho #26
ISBN 978-961-7020-69-4, ISBN 978-961-7020-74-8 (epub)
Zvrst: ,
Cena: 24,90 € | Cena s popustom: 19,90 € | Cena Knjige sveta: 14,94 € | Cena e-knjige: 12,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

Stvari ne bi mogle biti bolj črne, vendar se zaradi črnega humorja, nabritega jezika in filmičnih prizorov spremenijo v urnebes – napet in zabaven do zadnje strani.

Nagrada Evropske unije za književnost 2012

Roman Mesto Bohane se dogaja leta 2053 na zahodnem Irskem. Njegovi protagonisti se pogovarjajo v mešanici regionalnih, dialektalnih govorov in izmišljije. Barry je združil nemogoče: skrajno zabavno čtivo s skrajno resnim jezikovnim eksperimentom. Pisanje poganjajo živahni dialogi, neubranljiv črni humor in pesniški opisi irske pokrajine. Grenko privlačen je temačni čustveni naboj mesta Bohane, vreden samega Nicka Cava.

Bohane je utripajoči epicenter stvarstva, obdanega z Veleničem ter sipinami, kjer živijo zlovešči Peščeni Pikeyji. Skozi osrčje mesta teče reka Bohane in kraj poji z gnilobno kužnostjo. Bohančani jo vdihavajo med vsakodnevnimi opravki – popivanjem, kurbanjem, drogiranjem, pretepanjem, obsedenostjo z modo in glasbo. V ekološko uničenem Bohanu ni avtomobilov, mobilnih telefonov, računalnikov – vsi hodijo peš ali se vozijo z El cugom, poslušajo radio in si pišejo ljubezenska pisma.

Do zapleta pride, ko ena mafijska družina zabode člana druge mafijske družine, hkrati pa se tu pojavi še povratnik, ostareli Gant Broderick, nekdanji poglavar Noblese, s svojo ljubezensko nostalgijo glede žene Logana Hartnetta, sedanjega poglavarja Noblese. Bohane se znajde sredi krvnega maščevanja in ljubezenske drame, obenem mu preti pravi civilizacijski zlom. Vendar nič ni tako, kot se zdi. Ko se na koncu iz starega rodi novo, ni nič tako, kot se prikazuje.

Futuristično-apokaliptična vestern srhljivka, v kateri je zaslediti vplive filma, ameriških kultnih televizijskih nadaljevank, stripa, popkulture in glasbenih tokov kalipsa, skaja, skanka, orisuje svet pod bleščečim površjem globalnih metropol, a tudi usodne spone, ki so posamezniku položene v zibel. Stvari ne bi mogle biti bolj črne, vendar se zaradi črnega humorja, nabritega jezika in filmičnih prizorov spremenijo v urnebes – napet in zabaven do zadnje strani.

Alenka Jovanovski

Irski pisatelj Kevin Barry (1969) je napisal zbirke kratke proze Obstajajo majhne kraljevine (There are Little Kingdoms, 2007), Na otok lega tema (Dark Lies the Island, 2012) in Ona stara podeželska glasba (That Old Country Music, 2020) ter romane Mesto Bohane (City of Bohane, 2011), Beatlebone (2015) in Nočna barka za Tanger (Night Boat to Tangier, 2019). Piše tudi gledališke igre in filmske scenarije.

Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade, med drugim Goldsmithovo nagrado (2015), mednarodno nagrado IMPAC Dublin (2013), nagrado Evropske unije za književnost (2012), nagrado Kluba avtorjev za najboljši romaneskni prvenec (2011), Rooneyjevo nagrado za irsko književnost (2007) in Sunday Timesovo nagrado za kratko prozo. Roman Nočna barka za Tanger je se je prebil v širši izbor nominirancev za nagrado man booker.

Alenka Jovanovski (1974) prevaja iz italijanščine (Cesare Pavese, Italo Calvino, Nelida Milani, Valerio Magrelli, Igiaba Scego, Lina Prosa) in občasno iz angleščine (Margaret Randall, William Blake, Andrea Brady, Kevin Barry). Poleg esejev o poeziji piše poezijo, doslej je izdala pesniški zbirki Hlače za Džija (2012) in Tisoč osemdeset stopinj (2018), ki ji je prinesla Veronikino nagrado za poezijo 2019. Njene pesmi so bile objavljene v poljščini v antologiji dvanajstih pesnic iz Češke, Slovenije in Ukrajine Portrety kobiet w odwróconej perspektywie (2013) ter v angleščini v antologiji Bridge of Voices (2017).

Prelistaj knjigo:

Sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.
Prevod je podprla ustanova Literature Ireland.

Recenzije

Pogovor med avtorjem in prevajalko


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove