J. G. Ballard: Potopljeni svet

J. G. Ballard: Potopljeni svet, prev. Petra MetercJ. G. Ballard
Potopljeni svet
Prevedla Petra Meterc
Št. strani: 212
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2019
Zbirka: Solaris #6
ISBN ISBN 978-961-7020-38-0, ISBN 978-961-7020-50-2 (epub)
Zvrst: ,
Cena: 24,90 € | Cena s popustom: 19,90 € | Cena Knjige sveta: 14,94 € | Cena e-knjige: 9,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

Pisatelj raziskuje vplive okoljske katastrofe in ekstremnih življenjskih razmer na človeško duševnost in medčloveške odnose.

Potopljeni svet (1962) se dogaja v postapokaliptični prihodnosti, potem ko so se zaradi globalnega segrevanja stalili ledeniki, mesto pa je preplavila voda, ki je ustvarila svet omamno lepih, toda za življenje neprimernih močvirnih lagun. Zdesetkano človeštvo je zbežalo na sever, v nadrealistični, v prelestnih barvah prelivajoči se pokrajini pa še vztrajajo Robert Kerans, biolog in vodja plavajoče postaje za raziskavo novonastale vsepreraščajoče flore in ponovno obujene favne, njegov pomočnik Alan Bodkin, polkovnik Riggs s svojimi vojaki ter ekscentrična lepotica Beatrice Dahl. Kot v eksperimentalnem laboratoriju spremljamo, kako spremenjeno in še vedno spreminjajoče se okolje preobraža tudi junake. Pisatelj raziskuje vplive okoljske katastrofe in ekstremnih življenjskih razmer na človeško duševnost in medčloveške odnose.

Kakor se realni svet spreminja v nadrealistično džunglo novega triasa z orjaškim mrčesom, legvani in aligatorji, ki je pogoltnila stvaritve človeške civilizacije, tako tudi ljudje nazadujejo na stopnjo nekakšne paleozavesti. Obsedajo jih sanje o ogromnem arhaičnem Soncu in nezaustavljivo jih začenja vleči na jug, v vročo, neprehodno džunglo. Ko začno prvi med njimi podlegati temu samouničevalnemu gonu, se iz džungle v spremstvu svojih mož in krokodilov pojavi skrivnostni Strangman, vodja temnopolte piratske posadke. Strangman osuši laguno nad Londonom, da bi se okoristil s potopljenimi umetninami, s tem pa razkrije grdoto smetišča, kakršno je potopljeno mesto, in razbije iluzijo nadrealistične lepote, ki jo zbujajo barviti pejsaži lagun. Strangman Keransa podvrže nenavadnim arhaičnim obredom, mučenju in žrtvovanju. Kerans sicer preživi, saj mu na pomoč priskoči Riggs, vendar potem ko mu uspe znova poplaviti laguno, nadaljuje pot na jug – v gotovo smrt, toda tudi k pomiritvi s svojo notranjo naravo.

Petra Meterc

Britanski pisatelj J. G. Ballard se je rodil leta 1930 v Šanghaju. Po napadu na Pearl Harbor so družino zaprli v taborišče za tujce, od koder so se šele leta 1946 vrnili v Anglijo. Leta 1962 je objavil svoj prvi roman Potopljeni svet (The Drowned World), ki sta mu sledila spekulativna romana Goreči svet (The Burning World, 1964), pozneje objavljen kot Suša (The Drought, 1965, slov. 2014), in Kristalni svet (The Crystal World, 1966), s katerimi je vpeljal literarni stil, ki je po njem celo dobil naziv ballardovski in označuje »distopično modernost«.

Izkušnje iz kitajskega taborišča je povzel v  romanu Imperij sonca (Empire of the Sun, 1984), po katerem je režiral film Steven Spielberg, zanj pa je dobil tudi vrsto nagrad (Black Memorial Prize, Booker Prize). Leta 1991 je napisal njegovo nadaljevanje Prijaznost žensk (The Kindness of Women). Omeniti je treba vsaj še postmodernistični roman Razstava krutosti (The Atrocity Exhibition, 1970), ki so ga primerjali z romani W. S. Boroughsa, »skrajno kontroverzni« Trk (Crash, 1973), po katerem je posnel film David Cronenberg, ter Stolpnico (High-rise, 1975), ki je bila filmsko upodobljena v režiji Bena Wheatleyja.

Ballard je umrl leta 2009 v Londonu.

Petra Meterc (1987) je zaključila študij anglistike in polonistike na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2012 do 2018 je na Radiu Študent urejala literarno oddajo Tu pa tam, ki slovenskim bralcem s prevodi predstavlja še nepoznane sodobne literarne avtorje. Prevaja iz poljščine in angleščine, njeni prevodi leposlovja so bili med drugim predstavljeni na Radiu Študent, v reviji Razpotja, na festivalu Mladi levi, na spletni strani LUD Literatura in v zbornikih Vilenice. Piše literarne in filmske kritike, je članica Društva slovenskih filmskih publicistov Fipresci.

Prelistaj knjigo:

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove