Stanisław Lem: Solaris

Stanisław Lem: Solaris, prev. Tatjana JamnikStanisław Lem
Solaris
Prevedla Tatjana Jamnik
Št. strani: 226
Založba: KUD Police Dubove & Družba Piano
Leto izdaje: 2010
Zbirka: Solaris #1
ISBN 978-961-92946-1-1, ISBN 978-961-92946-2-8
Zvrst: , ,
Cena: 26 € (mehka) / 34 € (trda) | Cena s popustom: 15,90 € (mehka) / 24,90 € (trda) | Cena Knjige sveta: 14,90 € (mehka) / 18,90 € (trda)
Kupi Kupi e-knjigo

Solaris je najbolj znana knjiga Stanisława Lema. Po njej sta bila posneta filma v režiji Tarkovskega in Soderbergha.

Solaris (1961) je najbolj znana knjiga Stanisława Lema, ki mu je prinesla mednarodni sloves. Po predlogi tega romana sta bila posneta dva odmevna celovečerna filma – v režiji Andreja Tarkovskega leta 1972 in Stevena Soderbergha leta 2002 – pa tudi več televizijskih ekranizacij.

Doktor Kris Kelvin prileti na vesoljsko postajo, ki kroži okrog planeta Solaris. Že ob prihodu opazi, da se na postaji dogajajo čudne stvari. Poleg preostalih dveh stanovalcev postaje, dr. Snauta in dr. Sartoriusa, se namreč pojavljajo tudi tako imenovani gostje. Nihče ne ve, zakaj se vedno znova vračajo, a čedalje bolj jasno postaja, da so povezani z oceanom, ki obdaja planet. Se ta tuja inteligenca z njimi poigrava ali jim kaj hoče sporočiti? Ali je komunikacija pri stiku dveh civilizacij sploh mogoča?

Roman je vsebinsko večplasten. Čeprav je v ospredju pretresljiva zgodba o ljubezni, občutkih odgovornosti in krivde ter bolečini zaradi izgube ljubljene osebe, je solariški ocean in njegove igre s solaristi mogoče razumeti tudi kot metaforo nezavednega.

Stanisław Lem (1921–2006) sodi med svetovne klasike znanstvenofantastične literature. Rodil se je v Lvovu na Poljskem (danes Ukrajina). Zaradi druge svetovne vojne je prekinil študij medicine in pod nemško okupacijo s ponarejenimi dokumenti delal kot avtomehanik in varilec. Bil je tudi aktiven član odporniškega gibanja. Leta 1946 je izdal pesniški prvenec in prvo znanstvenofantastično besedilo, novelo Človek z Marsa. Pisal je znanstvenofantastične in detektivske romane ter kratke zgodbe, avtobiografske romane, futurološko-filozofske in literarne eseje, feljtone, pesmi, scenarije za radijske in televizijske oddaje, filmske scenarije, drame, pa tudi spremne besede in uvode v dela drugih avtorjev (mdr. bratov Strugacki in Philipa K. Dicka) ter knjižne recenzije.

V slovenščino je bilo doslej prevedenih šest Lemovih romanov, Nepremagljiva, Magellanov oblak, Seneni nahod, Eden, Solaris in Gospodov glas, zbirke kratke proze Zgodbe o pilotu Pirxu, Zvezdni dnevnik Ijona Tihega in Kiberiada ter drama Mesečna noč.

Prevajalka Tatjana Jamnik (1976) je tudi pesnica, pisateljica, učiteljica slovenščine kot tujega jezika, lektorica, urednica in založnica. Leta 2009 je prejela priznanje za mlado prevajalko, 2019 pa še Sovretovo nagrado. Prevaja zlasti češko in poljsko prozo, poezijo in dramatiko (A. Berková, R. Denemarková, E. Bondy, L. Fuks, J. Katalpa, M. Urban, P. Brycz, J. Němec, A. Bolavá, I. Myšková, R. Sikora, P. Zelenka, J. Malík; S. Lem, M. Witkowski, D. Masłowska, J. Franczak, P. Bednarski, A. Tuszyńska, A. Wiedemann, M. Fertacz, A. Jakimiak, H. Klimko-Dobrzaniecki) ter besedila s področja humanistike. Več »

Knjiga je izšla s finančno podporo Inštituta za knjigo Republike Poljske - Prevajalski program ©Poland.

Prelistaj knjigo:

Recenzije

Povezani članki


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove