Iztok Osojnik: Symposia

Iztok Osojnik: Symposia, spremna beseda: Darja PavličIztok Osojnik
Symposia: Štiri razprave o slovenski poeziji in ena o Dušanu Pirjevcu
Spremna beseda: Darja Pavlič
Št. strani: 212
Založba: KUD Police Dubove & Zveza Modro-bela ptica
Leto izdaje: 2015
Zbirka: Uvid #4
ISBN 978-961-93732-4-8, ISBN 978-961-7020-07-6 (epub)
Zvrst: ,
Cena: 24,90 € | Cena s popustom: 15,90 € | Cena Knjige sveta: 14,94 € | Cena e-knjige: 3,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

„Poezija je ne samo generator biti in stroj za bralčevo doživetje, ampak tudi politično dejanje.“ — Darja Pavlič

Razprave, zbrane v tej knjigi, se ukvarjajo z »močnimi pesniki«, če si za njihovo oznako sposodim izraz literarnega zgodovinarja Harolda Blooma, poleg njih pa v vlogi sprožilca misli nastopi karizmatični profesor primerjalne književnosti Dušan Pirjevec, tudi sam nedvomno velika osebnost. Močne pesnike po Bloomovem mnenju odlikuje izvirnost estetske narave, Iztok Osojnik pa njegovo definicijo dopolni tako, da zajame tudi raven politike, ki jo po zgledu Jacquesa Rancièra razume kot preplet bivanja, načinov delovanja in načinov izrekanja. Poezija je ne samo generator biti in stroj za bralčevo doživetje, ampak tudi politično dejanje, na kar nas Osojnik zmeraj znova spomni. Kot zapiše sam, močnega pesnika dojema kot utopičnega revolucionarja, kvalitetna politična poezija pa je tista poezija, ki »omogoči, da se pokažejo zamolčane govorice in realni družbeni odnosi«. Osojnik prepričljivo pokaže, da so Srečko Kosovel, Iztok Geister - Plamen, Aleš Kermauner, Matjaž Hanžek, Jure Detela in Taja Kramberger na izzive svojega časa odgovorili vsak na svoj, estetsko inovativen in s tem globoko političen način.
Avtorju je treba priznati, da je dobro obveščen mislec, njegova prava odlika pa je po mojem mnenju strastno zavzemanje za resnico poezije.
izr. prof. dr. Darja Pavlič

Iztok Osojnik (1951) je znanstvenik, filozof, pesnik, slikar, književni prevajalec, alpinist, turistični vodnik in popotnik. Diplomiral je iz primerjalne književnosti, podiplomsko študiral v Osaki na Japonskem in doktoriral iz zgodovinske antropologije na FHŠ Univerze na Primorskem. Doslej je objavil več kot 30 avtorskih knjig poezije, nazadnje zbirki Poskus državnega udara pod pretvezo epidemije in Maraton puhlosti in nesmislov (obe 2020) ter 2021 (2022), šest romanov, nazadnje Newyorško trilogijo (2019), številne znanstvene članke, zbirke esejev in študij ter znanstveno monografijo Somrak suverenosti (2013). Njegova besedila so objavljena v več kot 25 jezikih. Za svoje delo je prejel vrsto domačih in tujih nagrad, nazadnje velenjico – čašo nesmrtnosti (2018). Prevaja predvsem pesniška, prozna, filozofska in alpinistična besedila. Več »

Prelistajte knjigo:

Symposia so nedvomno knjiga velikega formata, ki v slovenski prostor prinaša vrsto sodobnih in uresničljivih pogledov in alternativ. Avtor ponudi možnost povsem drugačnega branja slovenske pesniške produkcije in njenih razlag ter dialog s poezijo odpira kot produktivno debato v jedru aktualne družbene stvarnosti. Hkrati pa tudi preroško ponuja afirmativne odgovore na vprašanja, ki se sicer razsipajo v vrvežu posplošenih in neobveznih mnenj, tako glede književnosti, njene družbene percepcije kakor razumevanja razdrobljenega sodobnega sveta in potlačenih tokovnic, ki ga vodijo. Eseji so pisani na živ, inspirativen način, bralca vključujejo v jasen in bogato informiran dialog, ki presega ozko strokovno literarno debato in ves čas tvorno povzema stanje sočasnega globalnega sveta.
Nedvomno pomembno, bogato, odgovorno, skrbno, z veliko znanja in obilico virov podprto sodobno razmišljanje. Prava knjiga za vsakogar, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja, in si želi s poglobljenim razmislekom poseči pod povrhnjico neobveznih novorekov.
(iz strokovne ocene dr. Eleonore Aveling)

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove