Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek: Tukaj in zdaj

Tukaj in zdaj: sodobni češki stripPavel Kořínek, Tomáš Prokůpek
Tukaj in zdaj: sodobni češki strip
Prevedla Tatjana Jamnik, uredili Veronika Benešová in Katica Gale
Št. strani: 28
Založba: Veleposlaništvo Češke republike & KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2021
Zbirka: Izredne izdaje #10
ISBN 978-961-7020-78-6
Cena: 0 €

Po zaslugi posrečenih del čeških avtorjev se je strip postopoma otresel predznaka nečesa rahlo neprivlačnega in pridobil status polnovrednega dela češke kulturne krajine.

Katalog razstave Tukaj in zdaj: sodobni češki strip, premierno predstavljene spomladi 2022 v Slovanski knjižnici. Vsebuje uvod o češkem stripu, kratke biografije avtoric in avtorjev stripov ter prevode besedila razstavljenih stripov.

Tukaj in zdaj – sodobni češki strip

Še nikoli poprej se ni češki strip tako dinamično in tako dolgo razvijal brez motečih zunanjih posegov. Prav zato so v zadnjih dveh desetletjih na lokalno sceno stopili že trije valovi avtorjev, ki imajo možnost prosto ustvarjati in objavljati. Njihov položaj sicer nekoliko omejujeta velikost češkega trga in pretrgana kontinuiteta domače tradicije, pa vendar je prav po njihovi zaslugi češki strip žanrsko pestrejši kot kadarkoli prej, obenem pa dosega tudi prve mednarodne uspehe. Projekt se ohlapno navezuje na predhodno modularno razstavo Medtem na drugem kraju – Stoletje češkega stripa.

Pobudnik in organizator razstave: Češki centri
Partnerji: Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani, Inštitut za češko književnost Češke kademije znanosti, Moravski deželni muzej v Brnu
Vodja projekta: Anna Hrabáčková
Avtorja besedil in kuratorja: Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek

O češkem stripu po letu 2010

Češki strip se je večji del 20. stoletja spoprijemal s problemom razvojne kontinuitete. Obetavno razvijajočo se sceno je močno zaznamovala nacistična okupacija, zatem pa še štiri desetletja komunistične diktature. Še eno oslabitev je – na prvi pogled paradoksno – povzročil prihod divjega kapitalizma in zahodne konkurence v češki prostor po letu 1989. Če leto 2000 običajno velja za točko preloma, ko se je češka scena po dolgoletni stagnaciji odbila od dna, lahko leto 2010 označimo za trenutek, ko se je končalo obdobje njene osnovne stabilizacije in se je pričel čas očitnega razcveta. Do tega je prišlo tako zaradi zunanjih vplivov, saj so tudi v stripovsko zrelejših državah postali pozorni na potencial te forme, kot tudi zaradi domačega udejstvovanja. Po zaslugi nekaterih posrečenih del čeških avtorjev se je strip postopoma otresel predznaka nečesa rahlo neprivlačnega, ki se ga je dolgo držal, in pridobil status polnovrednega dela češke kulturne krajine. Eden ključnih sadov te kvalitativne spremembe je razmeroma dobra podpora češke države – resda je ni mogoče primerjati z na splošno radodarnejšim subvencioniranjem kulture v vrsti zahodnih držav, vendar je v kontekstu vzhodnega bloka še vedno precej izjemna. Češki jezikovni prostor pogojuje njegova velikost – na trgu z desetimi milijoni govorcev je namreč dobičkonosnost številnih dejavnosti precej omejena, to pa se tiče tudi večine domačih stripovskih projektov. Prav politika sistematične podpore Ministrstva za kulturo Češke republike ter večjih mestnih občin in drugih ustanov je domači sceni olajšala izdajanje stripovskih publikacij, organiziranje razstav in festivalov, hkrati pa tudi resne raziskave na področju stripa. Toda nič manj pomembno ni niti dejstvo, da odraščajo nove generacije, ki niso doživele obdobja stripovske suše. Vprašanje, v kolikšni meri se bodo ustvarjalci tega pokolenja navezovali na lokalno stripovsko tradicijo, zaenkrat še ostaja odprto, podobno negotovo pa je žal tudi to, kako bo nanje vplivala pandemija koronavirusa.

Prelistaj publikacijo

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove