Anna Bolavá: V temo

Anna Bolavá: V temo, prev. Tatjana JamnikAnna Bolavá
V temo
Prevedla Tatjana Jamnik
Št. strani: 248
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2018
Zbirka: Eho #18
ISBN ISBN 978-961-7020-32-8, ISBN 978-961-7020-41-0 (epub)
Zvrst: ,
Cena: 24,90 € | Cena s popustom: 15,90 € | Cena Knjige sveta: 14,94 € | Cena e-knjige: 6,99 € (epub)
Kupi Kupi e-knjigo

Anna Bolavá (psevdonim češke romanopiske bi lahko dobesedno prevedli kot Ana Boleča) roman zaključi na način, ki spominja na Beckettovo mojstrovino Besedila za nič, le da Bolavá pri pisanju uporablja multicolor tehniko.

Roman V temo je psihološki triler, stkan okoli rane, ki se nepojasnjeno pojavi na desnici zeliščarice Anne Bartákove, tik preden zaradi restrukturacije izgubi službo pri prevajalski agenciji v Pragi. In kakor ta rana iz poglavja v poglavje bolj zeva, tako se odpira vse več vprašanj.

Je rana povezana z nepojasnjeno smrtjo premožnega starca v domu ostarelih? Avtorica bralca vešče pretvori v detektiva, ki se skuša prebiti skozi labirint mnenj obrekovalcev v malomestni skupnosti, kjer vsakdo hitro sodi in so tisti z roba družbe hitro obsojeni. Poleg tega ni jasno, kaj je dejansko res in kaj zgolj vsebina obsesivne zavesti protagonistke pod vplivom protibolečinskih tablet.

Je nezdravljena rana simbol neoliberalne družbe? Ta je prikazana brez moraliziranja, ljudje se odločajo med prilagoditvijo sistemu ali izstopom iz njega. Bralec je v te procese vpeljan skozi prvoosebno pripoved protagonistke, katere življenje se zaradi opravljanja podplačanih del skrči na merjenje delovne uspešnosti in skromnega zaslužka.

Je rana tisto, kar je v neoliberalnem sistemu globoko ranjeno, namreč prvinski stik z naravo in s čustvi v vsakem izmed nas? Vsled kvantifikacije in pritiska produktivnosti ta rana v protagonistki spodbuja gon po preživetju, ki prerašča v svojevrsten upor.

Zaradi rane se plasti človekovega bivanja luščijo pred bralčevimi očmi. Če smo na začetku še sredi civilizacijskega modela z začetka 21. stoletja, pa polagoma, z vse večjo protagonistkino ločenostjo od družbe, drsimo v divjino. Bolj ko je protagonistka sama, bolj so njeni občutki in izkustva intenzivni. Vse bolj prvinska in magična postaja tudi narava. Kot da se Anna mora do kraja zliti z njo.

Anna Bolavá (psevdonim češke romanopiske bi lahko dobesedno prevedli kot Ana Boleča) roman zaključi na način, ki spominja na Beckettovo mojstrovino Besedila za nič, le da Bolavá pri pisanju uporablja multicolor tehniko. Toda veliki finale junakinje je obenem konec. Težko se je odločiti, ali je ta konec velika svetloba ali velika tema.

Alenka Jovanovski

Anna Bolavá (1981, pravo ime Bohumila Adamová) se je rodila in odraščala na južnem Češkem. Po študiju češkega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi je nekaj časa delala na Inštitutu za češki jezik Češke akademije znanosti, zatem pa kot urednica in lektorica.

Leta 2013 je izdala pesniško zbirko Črno leto (Černý rok). Romaneskni prvenec o nabiranju zdravilnih zelišč V temo (Do tmy, 2015) ji je leta 2016 prinesel prestižno nagrado Magnesia Litera za najboljše prozno delo. Za isto nagrado je bil nominiran tudi roman K dnu (Ke dnu, 2017), ki je ohlapno nadaljevanje predhodne knjige.

Pisateljica ima moža in tri otroke, zaposlena je kot svetovalka za bolnike s stomo, v podjetju, ki izdeluje zdravstvene pripomočke. Živi v Pragi.

Prevajalka Tatjana Jamnik (1976) je tudi pesnica, pisateljica, učiteljica slovenščine kot tujega jezika, lektorica, urednica in založnica. Leta 2009 je prejela priznanje za mlado prevajalko, 2019 pa še Sovretovo nagrado. Prevaja zlasti češko in poljsko prozo, poezijo in dramatiko (A. Berková, R. Denemarková, E. Bondy, L. Fuks, J. Katalpa, M. Urban, P. Brycz, J. Němec, A. Bolavá, I. Myšková, R. Sikora, P. Zelenka, J. Malík; S. Lem, M. Witkowski, D. Masłowska, J. Franczak, P. Bednarski, A. Tuszyńska, A. Wiedemann, M. Fertacz, A. Jakimiak, H. Klimko-Dobrzaniecki) ter besedila s področja humanistike. Več »

Prelistajte knjigo:

Knjižno delo je izšlo v okviru kulturnega projekta, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Prevod te knjige je podprlo Ministrstvo za kulturo Češke republike.

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove