Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen

Claribel Alegría: Več kakor zloščen kamen, prev. Taja KrambergerClaribel Alegría
Več kakor zloščen kamen (izbrane pesmi, proza in intervju)
Izbrala, prevedla in spremno besedo napisala Taja Kramberger
Št. strani: 252
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2013
Zbirka: KONS #1
ISBN 978-961-93382-3-0, ISBN 978-961-7020-09-0 (epub)
Zvrst: , , ,
Cena: 19,90 € | Cena s popustom: 14,90 € | Cena Knjige sveta: 11,94 € | Cena e-knjige: 4,99 €
Kupi

Pesnica ni samozadostna in nima nobene želje biti edina, ravno nasprotno, drugim ljudem nemalokrat prepusti glas, da bi se slišalo tudi tiste, katerih jezik je nem ali ki so izključeni iz družbe.

Claribel Alegría (1924) je nikaragovsko-salvadorska pesnica in pisateljica, ki je doslej objavila več kakor 40 knjig poezije, proze, pričevanj in otroške literature. Tudi sama je prevajala druge pesnice in pesnike in uredila vrsto antologij. Rodila se je v Nikaragvi (očetova dežela), odraščala pa je v Salvadorju (materina dežela). Študirala je v ZDA, po vrnitvi v Srednjo Ameriko pa se je posvetila literaturi; nekatere knjige (predvsem besedila, ki vključujejo pričevanja žensk, gverilcev in sandinistov idr.) sta napisala skupaj z možem Darwinom Flakollom (ki je umrl leta 1995). Zaradi nedvoumnega razkrivanja socialnih krivic v svojih delih in jasnega pozicioniranja zoper diktature je bila vrsto let v eksilu (v Parizu, na Mallorci in drugod). Njena dela odlikujejo človeška subtilnost, izjemna vitalnost in trdna volja za spremembe na bolje (Žalost ne shaja dobro z menoj, pravi pesnica, odpeljem jo proti življenju in izpuhti). Pesnica ni samozadostna in nima nobene želje biti edina, ravno nasprotno, drugim ljudem nemalokrat prepusti glas, da bi se slišalo tudi tiste, katerih jezik je nem ali ki so izključeni iz družbe. Tako je velik del njenega opusa dejansko pričevanjska literatura. Slovenski knjižni izbor obsega izbrane pesmi, odlomke iz avtobiografsko-fiktivne pripovedi Luisa v deželi realnosti, pričevanja gverilcev, ki so se odločili soditi diktatorju Somozi, in intervju s pesnico ob prejemu odmevne nagrade Neustadt leta 2006.

Claribel Alegría je tudi druga prejemnica (za leto 2013) Mednarodne literarne nagrade KONS®, ki so jo leta 2011 ustanovile tri slovenske pesnice (Taja Kramberger, Tatjana Jamnik in Barbara Korun) in jo podeljujejo za literarni opus, ki ima moč spreminjati pogled na svet, in za življenjsko držo, ki vključuje pokončnost, državljanski pogum in angažmaje v dobro vseh ljudi. Podelitev je bila februarja 2013 v nikaragovskem mestu Granada. Claribel Alegría velja za eno najpomembnejših latinskoameriških pesnic 20. stoletja. To so njeni prvi slovenski prevodi, dejansko pa tudi prvi prevodi v katerega od slovanskih jezikov v knjižni obliki. Knjiga je izšla ob podelitvi nagrade KONS v prevodu in s spremno besedo pesnice in znanstvenice Taje Kramberger.

Taja Kramberger, rojena 1970 v Ljubljani, je pesnica, prevajalka, doktorica zgodovine in zgodovinske antropologije, aktivistka. Živi v Franciji, dela na poljih literature in družbenih znanosti. Je urednica, prevajalka, avtorica ali soavtorica okoli 60 knjižnih publikacij, med njimi 38 številk znanstvene/kulturne revije, 3 znanstvenih monografij, 4 zbornikov znanstvenih ali literarnih besedil, 5 knjižnih prevodov, 9 knjig poezije in 2 knjig za otroke. Leta 2011 je skupaj s pesnicama Barbaro Korun in Tatjano Jamnik ustanovila Mednarodno literarno nagrado KONS®, ki se podeljuje za življenjske angažmaje pesnikov in pesnic v literarnem in družbenem polju z namenom izboljšanja pogojev za delo in umetniško ustvarjanje za vse ljudi. Prevodi njene poezije so izšli v več antologijah in revijah. Je gostja številnih mednarodnih literarnih srečanj in okroglih miz. Ima nekaj nagrad in štipendij v Sloveniji in zunaj nje. Več »

Prelistaj knjigo:

Recenzije

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove