Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prste …

Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prstePatricija Šašek
Vsak večer prepletem prste …
Ilustrirala Nadja Kos. Spremna beseda: Maruša Kmet Dejak & Andres Jose Rot
Št. strani: 80
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2021
Zbirka: Kam #3
ISBN 978-961-7020-77-9
Zvrst:
Cena: 19,90 € | Cena Knjige sveta: 11,94 €
Kupi

Pesniška zbirka avtorice, katere prvenec Krošnje nebes je bil nominiran za nagrado Mira 2018.

Spremni besedi

Vsak večer prepletem prste je čudovito nadaljevanje Patricijinega prvenca Krošnje nebes. Njene pesmi te nezavedno posrkajo v svoj objem in te ne izpustijo do konca. Zbirka te najprej preseneti z zelo inovativno tematsko raznovrstnostjo; pesnjenje, časenje, zavedanje, tikanje. Zatem te navduši njen izbor besed, ki je izjemno subtilen, poigravanje s pomeni pa v nas rodi nova spoznanja. Pesmi lahko beremo kot hvalnico življenju, kljub temu da včasih v njih zaznamo nemoč, odtujenost in minljivost. Vseskozi namreč prevladujejo pozitivna čustva, kot so hvaležnost, veselje, pričakovanje in občudovanje, kar pesmi obarva s posebno svežino.

Patricija je presegla, kot sama piše, tujo omejenost in lastno zagrenjenost. Zna opazovati tako sebe in svojo notranjost, kot svet okoli sebe. Zaveda se prostora in časa ter svojih dvomov in nikoli se ne neha spraševati o večnosti in neskončnosti. Preprosto začutiš njen užitek v pesnjenju.

Kot založnica sem se ob prebiranju Patricijinih pesmi zopet zavedla, kako malo pozornosti založbe posvečamo poeziji, lahko bi celo rekla, da se je na nek način bojimo. Poezija je simbol ustvarjalnosti človeškega duha in daje identiteto celotni družbi. Dober pokazatelj stanja v Sloveniji je število izdanih pesniških zbirk, ki na letnem nivoju znaša samo približno dvesto naslovov, večina je izdanih v samozaložbah.

Poezija Patricije Šašek si prav gotovo med slovensko poezijo zasluži posebno mesto in verjamem, da se bodo z mano strinjali tako ljubitelji in poznavalci poezije, kot tisti, ki iščejo navdih ali odgovore na svoja vprašanja.

Maruša Kmet Dejak

Poezija je absolutna svoboda, ni zapovedana, ampak dojeta prostost, ki si utira pot skozi življenje. Kot zvrst se poezija dotika smrti, časa, končnosti, narave, ljubezni ipd. Vse to je mogoče najti v novi pesniški zbirki Patricije Šašek Vsak večer prepletem prste … Vsakokrat, ko se poglobim v njene pesmi, se ne morem izogniti misli, da piše predvsem o svobodi in o njeni odsotnosti – o prisotnosti »teže tisočletnih spon preteklosti«, kajti ne glede na stoletja prizadevanj za svobodo jo še vedno iščemo. Vsekakor smo napredovali, a pot pred nami je dolga. Preveč se zavzemamo, da bi drugega potisnili v svoje oblike, da bi ga stisnili v nam znane kalupe. Vendar tako kot sem jaz samosvoj in edinstven, tako je tudi drugi, bližnji, tisti, ki ga gledam s svojimi očmi.

Pesnica pravi, da »naša usoda jaha na šepavem konju«, in se zdi, da pripoveduje o svobodi. Prav tako, ko pravi: »Če se zatikaš v spone preteklosti, gojiš sebe po podobi staršev.« Ali ko izreče: »Družbena pogodba med zemljo in nebom / smo. Dogovor kot zabarantano blago / med njunim pijančevanjem.«

Avtorica pričara situacije. Slikovito. Skopo, poetično: »Čepim na tem robu vesolja.« Kljubuje in se poigrava s prispodobami: »Se ti ne zdi, da večnost škili?« In sklene: »Usoda mi je namenila poljub muze.« Pesnjenje je zanjo analogija stvarjenja sveta. Ko ji misel postane jasna, se sprosti v melodiji besed, ali nasprotno – melodija nizanja besed in stavkov postaneta misel in smisel.

Pesničini verzi so intimne zgodbe, izraža jih nazorno, slika jih z metaforami: »pesem je nedelja, je pomlad«, v lepem, jasnem in predvsem poetičnem jeziku.

Res je, da z umom in navsezadnje tudi s predsodki odkrivam frigijsko kapo, a v srcu se pri branju teh pesmi veselim iskrivosti podob in zvena melodij.

Andres Jose Rot

Patricija Šašek je rojena 1973 v Mariboru, diplomirala je iz filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Več kot dvajset let se ukvarja z odnosi z javnostmi, specializirana za politične kampanje, medije ter krizno in strateško komuniciranje. Trenutno skrbi za odnose z javnostmi Državnega sveta Republike Slovenije. Prav tako vodi lastno podjetje za strateško komuniciranje. Je mama dveh šolajočih se otrok in skupaj z družino živi na Perovem pri Grosuplju. Strastna ljubiteljica knjig, ki se je prvič preizkusila v poeziji prav ob bližnjem srečanju s Tomažem Šalamunom. Za svojo prvo pesniško zbirko Krošnje nebes je bila med nominirankami za nagrado Mira (2018).

Prelistaj knjigo:

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove