Jan Němec: Zgodovina svetlobe

Jan Němec: Zgodovina svetlobe, prev. Tatjana JamnikJan Němec
Zgodovina svetlobe
Prevedla Tatjana Jamnik
Št. strani: 506
Založba: KUD Police Dubove
Leto izdaje: 2017
Zbirka: Eho #16
ISBN 978-961-7020-21-2, ISBN 978-961-7020-25-0 (epub)
Zvrst:
Cena: 24,90 € | Cena s popustom: 19,90 € | Cena Knjige sveta: 14,94 € | Cena e-knjige: 6,99 €
Kupi Kupi e-knjigo

Obsežna, zanimivo zasnovana romaneskna freska je umetniški in duhovni Bildungsroman, v katerem se pred bralcem odvrti dobrega pol stoletja

Nagrada Evropske unije za književnost
Sovretova nagrada 2018 prevajalki Tatjani Jamnik

Roman o češkem fotografu Františku Drtikolu (1883–1961), dandyju iz rudarskega mesteca, ki se je uveljavil kot umetnik svetovnega slovesa, a je samostojno podjetje nazadnje obesil na klin; mojstru fotografskih aktov, ki ni imel sreče z ženskami; mistiku in budistu, ki je verjel v komunizem; moškem številnih vnanjih protislovij in njihovih notranjih sintez.

Obsežna, zanimivo zasnovana romaneskna freska je umetniški in duhovni Bildungsroman, v katerem se pred bralcem odvrti dobrega pol stoletja: v njem oživijo rudnik srebra v Příbramu, München v času secesije in bohema prve Češkoslovaške republike, po fotografskem ateljeju se sprehajajo goli modeli, tačas pa se svetloba neopazno povezuje z zavestjo.

Zgodovina svetlobe je poživljajoč eksperiment, ki ne pripoveduje samo o Drtikolu, zgodovini fotografije, kulturnem vzdušju turbulentnih časov konca avstro-ogrske monarhije, prve svetovne vojne in prvih desetletij 20. stoletja, temveč bralcu ponuja tudi svojevrsten premislek o (z)možnostih sodobnega romanopisja.

Jan Němec je nedvomno dokazal, da roman ni mrtev in da velikih zgodb še zdaleč ni konec – morda jih le iščemo v napačni smeri.

Tatjana Jamnik

Češki pisatelj Jan Němec (1981) je diplomiral iz religiologije in sociologije ter gledališke dramaturgije v Brnu, prav tam študij nadaljuje podiplomsko. Zaposlen je kot urednik pri brnski založbi Host, redno sodeluje s tednikom Respekt in programom Češke televizije Art.

Izdal je pesniško zbirko Prvo življenje (První život, 2007) in zbirko kratkih zgodb Štiriročno igranje (Hra pro čtyři ruce, 2009). Za biografski roman Zgodovina svetlobe (Dějiny světla, 2013), ki je bil doslej preveden že v dvanajst jezikov, je prejel nagrado Evropske unije za literaturo in nagrado Češka knjiga.

Prevajalka Tatjana Jamnik (1976) je tudi pesnica, pisateljica, učiteljica slovenščine kot tujega jezika, lektorica, urednica in založnica. Leta 2009 je prejela priznanje za mlado prevajalko, 2019 pa še Sovretovo nagrado. Prevaja zlasti češko in poljsko prozo, poezijo in dramatiko (A. Berková, R. Denemarková, E. Bondy, L. Fuks, J. Katalpa, M. Urban, P. Brycz, J. Němec, A. Bolavá, I. Myšková, R. Sikora, P. Zelenka, J. Malík; S. Lem, M. Witkowski, D. Masłowska, J. Franczak, P. Bednarski, A. Tuszyńska, A. Wiedemann, M. Fertacz, A. Jakimiak, H. Klimko-Dobrzaniecki) ter besedila s področja humanistike. Več »

Prelistaj knjigo:

Knjižno delo je izšlo v okviru kulturnega projekta, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Prevod te knjige je podprlo Ministrstvo za kulturo Češke republike.
Projekt je v okviru programa Ustvarjalna Evropa podprla Evropska unija.

Recenzije


Druge knjige iz te knjižne zbirke

Se vam zdi prispevek zanimiv?

Ocenite ga s klikom na zvezdice!

Ker se vam prispevek zdi zanimiv …

Sledite nam na družabnih omrežjih!

Žal nam je, da se vam prispevek ne zdi zanimiv.

Z vašo pomočjo ga lahko izboljšamo!

Kako bi lahko prispevek izboljšali?

KUD Police Dubove