Splošni pogoji poslovanja

pogoji nakupa in prodaje izdelkov iz knjižne ponudbe KUD Police Dubove.

V tem dokumentu pojasnjujemo:

 • kdo je lastnik in upravitelj tega spletišča s knjižno ponudbo,
 • kako se naroči, plača in dostavi blago iz naše ponudbe,
 • kako se uveljavi pravica do vračila blaga in reklamacije.

Če vas je v tem pravilniku o varovanju zasebnosti karkoli zmotilo ali če imate kakršnakoli vprašanja, nas, prosimo, kontaktirajte.

Pričetek veljavnosti pravilnika: 13. decembra 2023 | Arhivirane različice

Kazalo

1. Upravitelj spletišča

Lastnik in upravitelj spletišča s knjižno ponudbo, ki se nahaja na spletnem naslovu https://www.policadubova.org/ (v nadaljevanju: spletišče), je Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, s sedežem na naslovu: Vnanje Gorice, Nova pot 142, SI-1351 Brezovica pri Ljubljani, Slovenija, vpisano v register društev pri Upravni enoti Ljubljana, matična št.: 2326035000, davčna št.: 85148202.

2. Pomeni izrazov in glavne zahteve

Prodajalec je pravna oseba, ki izstavi račun za naročeni izdelek in kupcu dostavi pošiljko z naročenim blagom.

Kupec je fizična ali pravna oseba, ki pisno (po spletnem obrazcu ali po e-pošti) ali ustno (osebno ali po telefonu) naroči blago in s prodajalcem sklene kupoprodajno pogodbo oz. ob nakupu prejme od prodajalca račun.

Partnerska spletna knjigarna je Knjigarna Zveze Modro-bela ptica, kamor vodijo povezave s tega spletišča, da lahko kupec blago naroči v sistemu spletne trgovine.

Kupec in prodajalec sta se oba dolžna držati določil Splošnih pogojev poslovanja. Pogodba o naročilu se hrani na sedežu prodajalca in je na voljo samo pooblaščenim uradnim osebam (gl. Varovanje zasebnosti).

Kupec ima pravico odstopiti od pogodbe v petnajstih (15) dneh od prejema blaga (gl. razdelek 7. Vračila in reklamacije).

Kupec z oddajo naročila izrazi strinjanje s temi Splošnimi pogoji poslovanja.

3. Naročilo blaga

3.1 Fizično blago

Kupec izdelke, ki obstajajo v fizični obliki (tiskane knjige), lahko naroči na več načinov:

 • po e-pošti na naslovu drustvo{afna}policadubova.org,
 • po telefonu na številki 031 571 541,
 • osebno na katerem od dogodkov, pri katerih sodeluje KUD Police Dubove,
 • ali z oddajo naročila v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica na naslovu https://www.knjigarna-bookshop.eu/.

Po izvedenem naročilu kupec po e-pošti prejme potrditev sprejema naročila in nadaljnja navodila.

Blago preide v last kupca pod pogojem, da ta poravna kupnino in morebitne druge stroške, vključno s stroškom dostave, ter prevzame blago in pripadajoči račun za blago.

Blago dostavljamo po pošti oz. kurirski službi, izjemoma pa lahko tudi osebno, če se kupec s prodajalcem dogovori za osebno predajo blaga.

3.2 E-knjige

3.2.1 Način naročila e-knjige

E-knjigo lahko kupec naroči:

 • v sistemu spletne trgovine partnerske Knjigarne Zveze Modro-bela ptica, ki zagotavlja zaščito e-knjige z mehkim DRM,
 • ali v svetovnih partnerskih e-knjigarnah, ki zagotavljajo zaščito e-knjige s trdim DRM (gl. specializirane e-knjigarne, kot so Kobo, OverDrive itd.).

Za obdelavo naročil naših e-knjig v Sloveniji je pooblaščena partnerska spletna Knjigarna Zveze Modro-bela ptica.

Po izvedenem naročilu kupec po e-pošti prejme potrditev o sprejemu naročila in nadaljnja navodila.

Pri plačilu z računom PayPal se e-knjiga v predalu Prenosi pojavi takoj po izvedbi plačila.

BREZPLAČNE E-KNJIGE (0,00 €): v obrazcu za naročanje kot obliko plačila označite »Brezplačno«, da boste lahko zaključili naročilo.

Za uporabnike e-bralnikov KINDLE: E-knjige, kupljene v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica, lahko iz formata EPUB pretvorite v format MOBI oz. AZW3 z brezplačnim programom Calibre.

Podrobnejša navodila za nakup in prenos e-knjige najdete na straneh partnerske spletne trgovine na strani Naročilo in prenos e-knjige.

3.2.2 Zaščita e-knjig

3.2.2.1 Zaščita s trdim DRM

E-knjige, ki jih prodajamo v mednarodnih specializiranih e-trgovinah (Kobo, Overdrive itn.), so zaščitene s trdim DRM (angl. Digital Rights Management), ki uporabo e-knjige omejuje na eno napravo oz. jo zaklene.

3.2.2.2 Zaščita z mehkim DRM

Skupaj s partnersko spletno Knjigarno Zveze Modro-bela ptica stopamo v korak s časom. Sledeč svetovnim trendom želimo bralcem omogočiti kar se da prijetno uporabniško izkušnjo, zato je pri naših e-knjigah (kjer to dopuščajo licenčne pogodbe z lastniki pravic) uporabljena tehnologija zaščite z vodnim znamenjem.

Vodno znamenje (ali mehki DRM) je unikatna zašifrirana koda, ki se ob vsakem nakupu nevidno zapiše v datoteko. Koda je uporabniku nevidna, da ne moti branja, in zašifrirana, da je ni mogoče spreminjati. Unikatnost kode omogoča identifikacijo kupca, s tem pa tudi sledljivost v primeru kršenja licence oz. nedovoljene uporabe (npr. piratskega razširjanja datoteke).

Za kršitve licenčnih pogojev oz. nedovoljeno uporabo avtorskega dela je odgovoren kupec, čigar podatki se ob nakupu skrito zapišejo v e-knjigo.

3.2.3 Licenčni pogoji

Vse e-knjige v naši prodajni ponudbi so avtorsko zaščitene.

Z izvedbo nakupa e-knjige začne veljati licenčna pogodba, s katero se kupec zavezuje, da bo spoštoval licenčne pogoje.

Kupec z nakupom v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica pridobi licenco za uporabo e-knjige izključno v osebne namene.

Kupec ima na voljo tri (3) prenose iz oblaka spletne knjigarne (Moj račun > Prenosi).

Licenca traja nedoločen čas, vse dokler kupec razpolaga z datoteko (tj. e-knjiga, zaščitena z mehkim DRM, se ne zaklene).

Licenca »Copyright« pomeni, da so vse pravice pridržane. Brez pisnega dovoljenja lastnikov pravic ni dovoljen prenos e-knjige na druge spletne naslove, reproduciranje, distribuiranje, javna priobčitev, predelava ali druga uporaba v kakršnemkoli obsegu ali postopku.

Kupec lahko e-knjigo uporablja izključno za osebne namene. Če bi jo radi komu podarili, prosimo, kupite dodatni izvod za vsakega obdarjenca. Hvala, da spoštujete avtorske pravice in trud, vložen v pripravo knjige!

V praksi oznaka »licenca za uporabo v osebne namene« pomeni, da kupec:

 • LAHKO opravi tri (3) prenose iz predala Prenosi v svojem uporabniškem računu (Moj račun),
 • LAHKO e-knjigo uporablja na različnih osebnih napravah (e-čitalnik, tablica, pametni telefon, prenosnik itn.),
 • NE SME predajati e-knjige v uporabo drugim osebam,
 • NE SME prenašati e-knjige na druge spletne naslove, je reproducirati, distribuirati, javno priobčati, predelovati ali drugače uporabljati v kakršnemkoli obsegu ali postopku.

Kršenje licenčnih pogojev v smislu nedovoljene uporabe avtorskega dela je zakonsko sankcionirano.

4. Cene in plačilo

4.1 Cene

Cene izdelkov so navedene v evrih (EUR).

Cene so navedene brez DDV. (Nismo davčni zavezanec. DDV ni obračunan v skladu s 1. odst. 94. člena ZDDV-1.)

Cene, navedene ob posameznem izdelku, ne vsebujejo podatka o stroških pošiljanja.

Za kupljene izdelke kupec od prodajalca prejme račun. Če je kupec pravna oseba in želi račun na davčno številko oz. identifikacijsko številko za DDV, mora v naročilu obvezno navesti naziv in poštni naslov podjetja ter njegovo davčno številko oz. ID za DDV.

4.2 Načini plačila

4.2.1 Plačilo fizičnega blaga

Plačilo fizičnega blaga je mogoče na naslednje načine:

 • Plačilo po predračunu: Kupec prejme predračun in nakaže kupnino na bančni račun, naveden na predračunu. Pošiljka in račun sta odposlana po prejemu kupnine na bančni račun.
 • Plačilo po povzetju: Kupec pošiljko plača z gotovino ob prevzemu poštne pošiljke od poštnega uslužbenca oz. kurirja.
 • Plačilo z gotovino pri osebnem prevzemu: Kupec prodajalcu plača ob osebnem prevzemu blaga.

V partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica so mogoče še tele oblike plačila:

 • Plačilo z računom PayPal: Kupec plača s storitvijo PayPal, ki omogoča varno plačevanje s kreditnimi in debetnimi karticami (Visa, Visa Electron, MasterCard itn.). Pošiljka in račun sta odposlana v najkrajšem možnem času (običajno 1–3 dni) po prejemu kupnine.
 • Plačilo z nagradnimi točkami: Ko kupec zbere dovolj nagradnih točk, lahko z njimi kupi katerikoli izdelek, katerega cena v nagradnih točkah ne presega vsote zbranih točk.
 • Plačilo z darilnim bonom: Kupec, ki razpolaga z darilnim bonom, lahko kupi katerikoli izdelek ali več izdelkov iz ponudbe knjigarne v višini vrednosti darilnega bona.

4.2.2 Plačilo e-knjige

E-knjige, zaščitene s tehnologijo mehkega DRM, je mogoče kupiti izključno v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica. Plačilo e-knjige v partnerski spletni trgovini je mogoče na naslednje načine:

 • Plačilo po predračunu: Kupec prejme predračun in nakaže kupnino na bančni račun, napisan na predračunu. Po prejemu plačila na TRR je e-knjiga v roku 1–3 dni dostavljena v predal Prenosi v kupčevem uporabniškem računu (Moj račun), pripadajoči originalni račun pa je poslan po e-pošti.
 • Plačilo z računom PayPal: Kupec plača s storitvijo PayPal, ki omogoča varno plačevanje s kreditnimi in debetnimi karticami (Visa, Visa Electron, MasterCard itn.). Po opravljeni transakciji se e-knjiga prikaže v predalu Prenosi v kupčevem uporabniškem računu (Moj račun). Kupec pripadajoči originalni račun prejme po e-pošti (običajno 1–3 dni po opravljeni transakciji).
 • Plačilo z nagradnimi točkami: Ko kupec zbere dovolj nagradnih točk, lahko z njimi kupi katerikoli izdelek, katerega cena v nagradnih točkah ne presega števila zbranih točk.
 • Plačilo z darilnim bonom: Kupec, ki razpolaga z darilnim bonom, lahko kupi katerikoli izdelek ali več izdelkov iz ponudbe knjigarne v višini vrednosti darilnega bona.
 • Brezplačna e-knjiga (0,00 €): V obrazcu za naročanje kot obliko plačila označite »Brezplačno«, da boste lahko zaključili naročilo.

4.2.3 Stroški pošiljanja

Stroški pošiljanja fizičnega blaga za območje Slovenije:

 • pri plačilu po predračunu (z bančnim nakazilom) in s PayPal brezplačno
 • pri plačilu po povzetju samo 3,90 €
 • pri naročilu v skupni vrednosti nad 50 € brezplačno

Pošiljke tiskanih knjig v tujino je mogoče plačati samo z bančnim nakazilom na podlagi predračuna. O višini stroškov pošiljanja v tujino kupca obvestimo po e-pošti pred izdajo računa. Višino stroškov pošiljanja prodajalec navede na predračunu.

Pri nakupu v vrednosti nad 100 € je pošiljka v tujino brezplačna.

E-knjige, kupljene v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica, so brezplačno dostavljene v predal Prenosi v uporabniškem računu, ki ga kupec ustvari v sistemu spletne knjigarne (Moj račun). Gl. razdelek 5. Pogoji dostave.

4.2.4 Izdaja računov

Za vsak nakup blaga iz naše ponudbe prodajalec izstavi račun s podatki, ki jih je kupec navedel v svojem naročilu. Prodajalec račun pošlje bodisi v elektronski obliki (PDF) po e-pošti bodisi natisnjenega skupaj z naročenim izdelkom. 

4.2.5 Varno nakupovanje

Naše strani so zaščitene z varnostnim certifikatom SSL, ki omogoča kriptirano prenašanje informacij. Podatke z našim strežnikom izmenjujete po varni povezavi (https). Na naših spletnih straneh prav tako ne uporabljamo sledilnih tehnologij.

Za varen nakup jamči tudi partnerska spletna Knjigarna Zveze Modro-bela ptica, katere spletna trgovina je prav tako zaščitena z varnostnim certifikatom SSL.

Ne glede na to vam priporočamo, da ste na spletu vselej previdni: čeprav v brskalniku vidite ikono ključavnice, preverite, kje navajate svoje osebne podatke. V naslovni vrstici brskalnika vedno preverite, ali ste res na spletnem mestu, ki ste ga želeli obiskati.

Gl. tudi Varovanje zasebnosti.

4.3 Uveljavljanje kupona za popust v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica

V spletni trgovini Knjigarne Zveze Modro-bela ptica lahko kupon za popust uveljavljate pri vseh izdelkih založbe KUD Police Dubove, razen pri knjigah, za katere še velja zakon o enotni ceni knjige (6 mesecev po izidu) – načeloma so to tiste knjige, ki še nimajo znižane cene. Obdobje trajanja enotne cene knjige lahko preverite tule.

Vsem kupcem s statusom študenta, dijaka, samozaposlenega, brezposelnega in upokojenca, za nakup v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica pripada dodatni 5-odstotni popust, ki se prišteje k rednemu popustu. Dodatni popust –5 % lahko v spletni trgovini uveljavite s kuponom št. 5555 ali tako, da na svoj status opozorite v komentarju k naročilu.

Kupec, ki se naroči na naše e-novice, v partnerski Knjigarni Zveze Modro-bela ptica prejme dodatni 5-odstotni popust. Kupon s kodo za dodatni popust –5 % velja za pet (5) nakupov, in sicer izključno za izdelke KUD Police Dubove. Knjigarna kupcu pošlje kupon tik zatem, ko se naroči na e-novice KUD Police Dubove.

Knjigarna Zveze Modro-bela ptica občasno razglasi tudi posebne akcije, v okviru katerih kupcem omogoči akcijski popust. Za uveljavljanje akcijskega popusta mora kupec vpisati številko kupona, ki jo knjigarna objavi v okviru posamezne akcije.

Kako uveljavite kupon za popust?

 1. Izberite želeni izdelek in izbiro potrdite s klikom na gumb »V košarico«.
 2. V pojavnem okencu, ki se prikaže, kliknite možnost »Poglej v košarico«.
 3. V košarici pod izdelkom poiščite možnost »Uporabite številko kupona« in v okence vtipkajte številko kupona. Izbiro potrdite s klikom na gumb s kljukico. Sistem vam bo obračunal popust. Nato kliknite gumb »Na blagajno«.
 4. »Na blagajni« izpolnite vse potrebne podatke in nato kliknite gumb »Potrdi naročilo«.

V primeru težav z uveljavljanjem kupona nadaljujte nakup s klikom na gumb »Na blagajno« in svoj status oz. številko kupona napišite v komentar »Opomba k naročilu«.

5. Pogoji dostave

5.1 Fizično blago

Fizično blago, ki je na zalogi, je odpremljeno v najkrajšem možnem času, ponavadi še isti ali naslednji dan. Če to ni mogoče, blago pošljemo najkasneje v petih (5) delovnih dneh od prejema naročila oz. najkasneje v treh (3) dneh po prejemu plačila po predračunu.

Stroški priprave pošiljke in pošiljanja po pošti se obračunavajo po ceniku, navedenem pod točko 4.2.3 Stroški pošiljanja.

Naročeno blago je dostavljeno na naslov, ki ga kupec navede v naročilu.

Prodajalec ne nosi odgovornosti za zamude, ki nastanejo po predaji pošiljke izvajalcu poštnih oz. kurirskih storitev.

5.2 E-knjige, naročene v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica

E-knjige, ki jih prodajamo v partnerski spletni Knjigarni Zveze Modro-bela ptica, so brezplačno dostavljene v predal Prenosi v uporabniškem računu, ki ga kupec ustvari v sistemu spletne trgovine (Moj račun).

5.2.1 Kako e-knjigo prenesete na svojo napravo?

Prijavite se v svoj uporabniški račun v sistemu spletne trgovine (Prijava).

V uporabniškem računu (Moj račun) poiščite predal Prenosi (najdete ga na levi strani pod kategorijo Moja naročila ali desno v stolpcu z bližnjicami).

Kliknite na ikono oblačka z napisom »Prenesi«. (Število prenosov je omejeno, vsako e-knjigo lahko prenesete največ trikrat.)

5.2.2 Na čem lahko berete e-knjige?

E-knjige v formatu EPUB lahko berete na e-bralnikih vseh znamk. (V Kindlov format si jih lahko pretvorite z brezplačnim programom Calibre.)

Če nimate e-čitalnika, lahko e-knjige prebirate tudi na računalniku, tablici ali pametnem telefonu, vendar morate imeti nameščeno katero od brezplačnih aplikacij za prebiranje e-knjig, npr.:

6. Stanje naročila in razprodani izdelki

Če iz kakršnegakoli razloga ne bomo mogli v celoti realizirati naročila, vas bomo kontaktirali po e-pošti ali telefonu, da vam pojasnimo situacijo in vam omogočimo, da se sami odločite, ali boste z nakupom nadaljevali ali pa ga boste preklicali.

Pridržujemo si pravico, da izjemoma odstopimo od izvedbe naročila, če je zaloga naročenega blaga izčrpana, oz. da se z vami dogovorimo, ali naj vam blago pošljemo, brž ko bo spet na zalogi. Prav tako si pridržujemo pravico, da odstopimo od izvedbe naročila, če ugotovimo, da je prišlo do očitne napake v ceniku. V vseh takih in podobnih primerih vas bomo o morebitnem odstopu od pogodbe z naše strani nemudoma obvestili po e-pošti ali telefonu.

7. Vračila in reklamacije

7.1 Vračila

Kupec ima v skladu s 43. členom Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot-UPB2, Ur.l. RS, št. 98/2004 z dne 9. 9. 2004) pravico odstopiti od pogodbe v petnajstih (15) dneh od prejema blaga.

To lahko stori pisno po kontaktnem obrazcu ali s sporočilom, poslanim na e-naslov drustvo{afna}policadubova.org oz. tako, da prejeto blago skupaj z originalnim računom vrne na naslov prodajalca, navedenega na računu. Vračilo se lahko nanaša na celotno naročilo ali na del naročila.

Kupec ni dolžan navesti razloga odstopa od nakupa, vendar mora prejeto blago vrniti nerabljeno in nepoškodovano, v originalni embalaži in v nespremenjeni količini najkasneje v petnajstih (15) dneh po prejemu pošiljke oz. potem ko nas pisno obvesti o odstopu od pogodbe.

Pošiljki mora priložiti originalni račun in v spremnem pismu navesti tudi številko svojega bančnega računa. Blago po pošti pošlje na naslov prodajalca, navedenega na računu. Prodajalec za vrnjeno blago povrne kupnino.

Kadar kupec odstopi od naročila/pogodbe, nosi po Zakonu o varstvu potrošnikov (6. odstavek, člen 43. č) neposredni strošek vračila blaga.

V primeru e-knjige blago velja za nerabljeno, če kupec ni naredil nobenega prenosa. Kupec, ki želi odstopiti od nakupa e-knjige, mora o tem pisno (priporočamo po e-pošti) obvestiti prodajalca, priložiti originalni račun in navesti številko svojega bančnega računa.

Prodajalec vrnjeno e-knjigo izbriše iz predala Prenosi v kupčevem uporabniškem računu (Moj račun) ter povrne kupnino.

7.2 Reklamacije

Reklamacija zajema poškodovano blago (npr. med transportom do kupca), blago z očitno ali proizvodno napako (npr. manjkajoče strani v knjigi ali nedelujoča datoteka). Lahko se nanaša na celotno naročilo ali na del naročila.

Pritožbe in reklamacije sprejemamo v pisni obliki po kontaktnem obrazcu ali na e-naslovu drustvo{afna}policadubova.org. Prosimo, da v sporočilu napišete svoje ime in priimek, opis okvare in številko svojega bančnega računa.

Poškodovano blago skupaj z računom in navedbo razloga za reklamacijo pošljite na naslov prodajalca, navedenega na računu.

Pošiljk poškodovanega blaga, poslanih po povzetju, ne sprejemamo.

Reklamacije bomo obravnavali v najkrajšem možnem času, najkasneje v štirinajstih (14) dneh od prejema pošiljke z reklamiranim blagom. V primeru da bo reklamacija ugodno rešena, vam bomo izdelek zamenjali z novim in polnovrednim, če to ne bo mogoče (npr. zaradi razprodanosti izdelka), pa vam bomo povrnili kupnino. Stroške pošiljanja izdelka, ki je bil reklamiran, prodajalec krije le v primeru ugodne rešitve reklamacije.

Če reklamacija ni ugodno rešena, se lahko v petnajstih (15) dneh pritožite na sedež KUD Police Dubove.

Če imate dodatna vprašanja, jih naslovite na e-naslov drustvo{afna}policadubova.org.

Informacije o naši politiki varovanja osebnih podatkov in politiki uporabe piškotkov najdete na strani Varovanje zasebnosti »

KUD Police Dubove